Peste 4.500 de vizitatori la Muzeul Marinei Române

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
De Ziua Porţilor Deschise

Peste 4.500 de vizitatori la Muzeul Marinei Române

Cultură 16 August 2012 / 00:00 724 accesări

Fiecare vizită la Muzeul Marinei Române (MMR) reprezintă un eveniment, o călătorie iniţiatică de neuitat printre secole de istorie şi tainele navigaţiei. Periplul este cu atât mai fascinant cu cât el se desfăşoară în zi de sărbătoare, iar bucuria (re)vederii impresionantelor şi feluritelor colecţii este împărţită cu zeci sau sute de vizitatori care admiră, în acelaşi timp, aceleaşi exponate. O astfel de zi specială, memorabilă, a avut loc ieri, la MMR, când instituţia a proclamat Ziua Porţilor Deschise, în intervalul orar 09.00-18.00, pentru a celebra 110 ani de la prima sărbătorire a Zilei Marinei Române la Constanţa şi cinci decenii de la prima sărbătorire la Mangalia.

Peste 4.500 de turişti români şi de peste hotare - chinezi, japonezi, germani, ruşi, francezi, unguri şi... vietnamezi - dar şi oameni de-ai... locului au răspuns pozitiv invitaţiei făcute de MMR şi au trecut, cu mic, cu mare, pragul „porţilor” larg deschise ale instituţiei constănţene, unică în peisajul muzeistic naţional. Înainte sau după ce au realizat un „tur” al muzeului, zăbovind în faţa exponatelor, înarmaţi sau nu cu aparate de fotografiat, unii turiştii s-au aşezat pe treptele răcoroase ale MMR, pentru a se odihni, după o zi lungă de mers prin soare.

Nu puţini au fost cei care au revăzut, după mulţi ani, MMR şi au rămas plăcut impresionaţi de reorganizarea expoziţiei permanente, proces care a fost finalizat în 2008, după ce, timp de trei ani, instituţia s-a aflat într-un amplu proces de modernizare.

Cei mici, dar şi cei mari au avut ce vedea şi unii dintre ei nu şi-au stăpânit curiozitatea de a atinge, făţiş sau pe furiş, exponatele, în pofida interdicţiilor scrise sau verbale. Publicul a fost impresionat de obiectele de navigaţie şi marinărie, dar şi de colecţia de arme albe şi de foc. Monoxila, ambarcaţiunea realizată dintr-un singur trunchi de copac, cu o vechime de aproximativ şapte veacuri, primul costum de scafandru greu, colecţia de lentile şi faruri s-au aflat, şi de această dată, în atenţia vizitatorilor. Punct de atracţie a fost şi colecţia alcătuită din ancore, mine, tunuri navale şi antiaeriene, elice şi nave de luptă în mărime naturală, amenajată în parcul MMR, cu panoramă spre faleza portului.

Taguri articol


12