Universitatea “Andrei Şaguna” şi Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri organizează, timp de două zile, la Constanţa, o acţiune ştiinţifică destinată micilor întreprinzători, dar şi elevilor şi studenţilor care intenţionează să debuteze în afaceri. “Sîntem interesaţi de promovarea acţiunilor care au menirea să îi stimuleze pe elevi şi studenţi să se deprindă cu regulile economiei de piaţă şi să dobîndească unele aptitudini pentru desfăşurarea unei activităţi comerciale. Cum viitorul este la elevi şi studenţi, aceştia trebuie să cunoască ce înseamnă un plan de afaceri, dar şi ce este o idee bună de afaceri care să atragă o finanţare”, a declarat, ieri, rectorul Universităţii “Andrei Şaguna”, prof. univ. dr. Aurel Papari, în cadrul Conferinţei Naţionale “Integrare-Dezvoltare, Finanţare şi Garantare Credite pentru IMM-uri”. El a adăugat că la capitolul “întocmire planuri de afaceri”, România nu stă foarte bine, astfel că o universitate ar trebui să se transforme într-o “clocitoare” de proiecte, unde să se întîlnească cererea IMM-urilor cu oferta cadrelor didactice privind întocmirea planurilor de afaceri. “Elevii au rezonat în mod excepţional la această acţiune ştiinţifică, avînd în vedere faptul că la încheierea concursului, cele mai bune planuri de afaceri vor obţine finanţare”, a subliniat Papari. Lucrările Conferinţei se desfăşoară pe patru secţiuni şi două ateliere, în care vor fi prezentate ideile şi planurile de afaceri, respectiv “Management de Succes” şi “Manager Debutant”. În total, au fost depuse peste 30 de planuri de afaceri şi aprox. 20 de idei de afaceri, organizatorii sperînd ca cel puţin cinci concurenţi să primească finanţare. În plus, cel mai bun plan de afaceri şi cea mai bună idee de afaceri vor fi premiate de CIEL România, prin acordarea unui program de contabilitate, gestiune financiară şi salarii, în valoare de aprox. 2.000 de euro.
La rîndul său, inspectorul financiar-bancar din cadrul FNGCIMM Constanţa, Cristian Vanghele, a declarat că “manifestarea are ca scop şi deprinderea unor aptitudini de management financiar la nivelul studenţilor, întrucît în mediul de afaceri există mari dificultăţi în analiza şi interpretarea rezultatelor financiare“. În opinia directorului executiv coordonator al FNGCIMM, Vasile Coman, într-o afacere este foarte important pilonul “IMM-finanţator-garantor”, subliniind legătura strînsă între banca finanţatoare şi Fondul de Garantare care are ca rol prezentarea unei garanţii pentru afacerea respecitvă, în locul IMM-ului. Directorul executiv la Oficiului Teritorial pentru IMM-uri Constanţa, Dumitru Nancu, le-a explicat celor aprox. 300 de elevi şi studenţi prezenţi la eveniment, principalele surse de finanţare cu competentă nerambursabilă, dar şi cîteva sfaturi pentru demararea unei afaceri. În acest sens, Nancu a punctat faptul că instituţia pe care o conduce a încheiat protocoale şi cu alte instituţii bancare, astfel încît întreprinzătorul să poată obţine banii necesari derulării afacerii. El a vorbit şi despre fondurile structurale care reprezintă o provocare pentru România, însă a subliniat rolul extrem de important pe care îl au băncile în atragerea fondurilor. “Problema IMM-urilor în România este decapitalizarea. Potrivit datelor statistice, IMM-urile româneşti sînt de 7-8 ori mai puţin capitalizate decît cele din UE”, a încheiat Nancu.
În premieră, Papari a anunţat că Universitatea “Andrei Şaguna” a încheiat un protocol de colaborare cu OTIMMC Constanţa, în vederea dezvoltării acestor acţiuni şi pentru sprijinirea activităţii IMM-urilor. Prezent la eveniment, directorul grupului BRD Constanţa, Eugen Sandu, a vorbit celor prezenţi despre modul în care pot fi accesate creditele bancare de către întreprinzători: “A face rost de bani nu este foarte greu, dar este dificilă administrarea acestor fonduri. Un alt aspect important este dezvoltarea din fonduri proprii, pentru ca, la finalizarea proiectului respectiv, prin accesarea unui program cu finanţare nerambursabilă, să primească o parte din bani înapoi”. El a mai spus că, dacă pînă de curînd IMM-urile nou înfiinţate nu prea aveau şanse să obţină o finanţare, în prezent, lucrurile s-au schimbat, astfel că instituţiile bancare au început să acorde o şansă start-up-urilor. “Sistemul bancar este consolidat în România, astfel încît puteţi apela cu încredere la serviciile noastre, şi veţi beneficia de produse, servicii, şi de consultanţă de specialitate, pentru identificarea celor mai bune soluţii de punere în practică a planului de afaceri pe care îl aveţi”. Astăzi, va avea loc festivitatea de decernare a premiilor.