Peste 50% dintre IMM-uri aşteaptă prăbuşirea economiei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Socoteala din statistică nu convinge

Peste 50% dintre IMM-uri aşteaptă prăbuşirea economiei

Economie 08 Decembrie 2011 / 00:00 411 accesări

PESIMISM GENERAL Pe hârtiile guvernanţilor, economia arată foarte bine. Până la urmă, a avut a 5-a creştere din Uniunea Europeană, în trimestrul III, chit că a fost vorba doar de o excepţie, anul agricol foarte bun adăugând câteva procente bune la PIB. În economia reală însă, părerile nu sunt foarte optimiste. Peste 50% dintre manageri spun că economia va scădea, în 2012, circa 38% mizează pe stagnare şi doar 12% aşteaptă o revigorare, potrivit unui studiu amplu realizat de Uniunea Naţională a Patronatului Român (UNPR), în perioada 21 noiembrie - 5 decembrie. Ba mai mult, circa o treime dintre managerii intervievaţi iau în considerare intrarea în insolvenţă sau restructurarea activităţii, în 2012, dacă economia îşi păstrează trendul acual.

CINCI MARI PROBLEME Nici la capitolul „creditare” lucrurile nu stau mai bine. Doar 44% dintre manageri au o linie de credit, iar dintre ei, mai mult de jumătate (57%) nu cred că le vor putea refinanţa în 2012. „Cele mai importante obstacole în calea dezvoltării firmelor sunt lipsa infrastructurii (23%), birocraţia (22%), corupţia (16%), fiscalitatea (16%) şi incompetenţa Guvernului (16%)”, spun cei de la UNPR. În ceea ce priveşte anul în curs, cei mai mulţi antreprenori estimează că vor avea un bilanţ mai slab decât în 2010. Indiferent de condiţiile economice, managerii IMM-urilor româneşti consideră că, fără investiţii în companiile pe care le conduc, „şansele de a realiza profit sunt minime”, potrivit studiului.

SOLUŢII ANTI-CRIZĂ În acest context, UNPR propune susţinerea întreprinderilor cu capital autohton prin acordarea de garanţii de stat firmelor din domenii „de importanţă naţională”. Cei de la UNPR mai cer reducerea impozitării excesive, diminuarea TVA pentru sectoarele-cheie din economie şi reducerea birocraţiei, în vederea accesării mai bune a fondurilor europene.

ECONOMIA SCADE CU 0,5% Temerile managerilor români sunt confirmate şi de analiştii grupului britanic de cercetare Capital Economics, care spun că economia naţională va scădea cu 0,5%, în 2012 şi că România se numără printre cele mai vulnerabile ţări din regiune la turbulenţele financiare din zona euro. „Industria a fost principalul motor al revenirii României, în acest an, dar recesiunea din vestul Europei va trage puternic în jos afacerile firmelor din sector. În plus, România nu se mai poate baza nici pe agricultură, domeniu care a ridicat economia pe final de an”, notează analiştii Capital Economics. În prezent, proiectul de buget pentru 2012 prevede o creştere economică de 2,1%.



12