Constănţenii care doresc să vadă care sunt tendinţele artei contemporane în Turcia sunt aşteptaţi, astăzi şi mâine, la Muzeul de Artă, pentru a admira cele 62 de lucrări de pictură, grafică şi sculptură realizate de membrii Uniunii Artiştilor Plastici Turci. Vernisajul a avut loc ieri şi s-a bucurat de un număr important de iubitori de frumos din urbea tomitană, printre care s-au aflat şi consulul general al Republicii Turcia la Constanţa, Ali Bozcalişkan, dar şi noul director al Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” Constanţa, Ali Oguzhan Yuksel, care s-a arătat bucuros să organizeze un astfel de eveniment, la două zile de la sosirea sa în oraşul de la malul Mării Negre.
În deschiderea evenimentului, consulul Turciei, Ali Bozcalişkan, s-a arătat bucuros că Uniunea Artiştilor Plastici Turci a ales să înceapă anul expoziţional 2014 peste hotare cu o expoziţie la Constanţa, subliniind că arta leagă şi mai mult cele două popoare.
VERNISAJ ÎN ACORDURI DE VIOARĂ Vernisajul propriu-zis al expoziţiei a fost precedat de emoţionante momente artistice susţinute de tânăra violonistă Alev Gafar şi de elevii de la cursurile de vioară organizate la Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” din Constanţa, acompaniaţi de pianista Merve Uysal.
„Uniunea Artiştilor Plastici Turci, care aparţine de Ministerul Culturii şi Turismului, a fost înfiinţată în anul 1986, iar de atunci facem vernisajul unei expoziţii, în fiecare an, în afara Turciei, în două ţări. Am ales să deschidem anul expoziţional 2014 cu Constanţa”, a spus Nezih Demirtepe, reprezentant al Uniunii Profesionale a Proprietarilor de Opere de Artă din Turcia, unul dintre co-organizatorii expoziţiei.
DE LA TRADIŢIE LA MODERNITATE „Lucrările, realizate de artişti profesionişti, mulţi dintre ei cadre universitare cu cotă naţională şi internaţională, reprezintă maniere diferite care prezintă pluralitatea direcţiilor de investigare pe care se antrenează artiştii turci”, a spus gazda manifestării, directorul Muzeului de Artă, Doina Păuleanu.
Printre lucrările care alcătuiesc expoziţia se află şi o sculptură reprezentându-l pe poetul Yunus Emre, dar şi creaţii care amintesc de miniaturile şi caligrafia otomană, precum şi lucrări realizate în tehnica tradiţională ebru. Toate lucrările din expoziţie au fost imortalizate prin fotografii într-un catalog bilingv, realizat în condiţii grafice deosebite.