Peste 60% din mărfurile contrafăcute intră în ţară prin Portul Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ponderea cea mai mare a mărfurilor contrafăcute care ajung în Portul Constanţa este deţinută de îmbrăcăminte, urmată de încălţăminte, produse de marochinărie şi componente de schimb pentru telefoanele mobile

Peste 60% din mărfurile contrafăcute intră în ţară prin Portul Constanţa

Economie 12 Octombrie 2006 / 00:00 817 accesări

Asociaţia Română pentru Combaterea Contrafacerilor a organizat ieri, la hotelul Bulevard din Constanţa cea de-a IV-a ediţie a “Conferinţei Internaţionale pentru Combaterea Contrafacerilor“, unul din cele mai importante evenimente ale anului în domeniul contrafacerilor, pirateriei şi falsurilor. În cadrul manifestării, au fost dezbătute o serie de măsuri de prevenire, identificare şi combatere fenomenului de contrafacere, precum şi implicaţiile economice şi efectele contrafacerilor asupra consumatorilor, comercianţilor şi producătorilor. “Locaţia pentru desfăşurarea acestui eveniment nu a fost întîmplătoare, întrucît zona Constanţei reprezintă unul din punctele importante de trafic al produselor contrafăcute şi piratate”, a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Combaterea Contrafacerilor (ARCC), Dan Docan. Una dintre problemele semnalate de preşedintele ARCC a fost lipsa de implicare a instituţiilor locale cu atribuţii de control în acest domeniu, în vederea stopării fenomenului contrafacerilor. “De data aceasta încercăm să venim cu o serie de soluţii concrete privind combatarea contrafacerii, de aceea printre participanţi se numără invitanţi din America, Cehia, Ungaria şi Franţa. Probabil că, odată cu aderarea României la UE vom reuşi să atragem mai mult atenţia celor interesaţi în domeniul contrafacerilor“, a precizat Docan.

În opinia sa, peste 60% din mărfurile contrafăcute cumpărate de consumatorii români intră în ţară prin Portul Constanţa prin intermediul navelor portcontainer. Potrivit lui Docan, ponderea cea mai mare în mărfurile contrafăcute este deţinută de îmbrăcăminte, încălţăminte, produsele de marochinărie şi componentele de schimb pentru telefoanele mobile. “Cei mai importanţi exportatori de produse contrafăcute sînt China - 60% din totalul produselor, Turcia - 25%, Vietnam - 5%, Bulgaria - 4% şi Emiratele Arabe Unite - 3%. Datele statistice arată că, numai în primele opt luni ale acestui an, mărfurile contrafăcute au însumat 3,5 milioane de euro. În total, 4.800 de persoane au fost reţinute pentru suspiciuni de trafic cu astfel de produse, 1.358 fiind trimise în judecată”, a arătat Docan. În ceea ce priveşte pirateria, preşedintele ARCC a subliniat faptul că, în ultima perioadă, au fost adoptate o serie de acte normative referitoare la dreptul proprietăţii intelectuale. El spune că pirateria pe internet este cel mai uşor de accesat. Referindu-se la ultimele modificări aduse în domeniul banderolelor pentru băuturile alcoolice şi a timbrelor pentru tutun, Docan a precizat că se încearcă schimbarea, periodic, a formatului acestora, pentru a fi întotdeauna cu un pas înaintea celor care se ocupă de falsuri. Mai mult, Imprimeria Naţională a utilizat o hîrtie specială la tipărirea biletelor pentru meciurile de fotbal, precum şi mijloace de identificare a biletelor de acces pe stadion, bilete ce au fost omologate de către UEFA, ceea ce a condus la eliminarea cazurilor de intrare cu bilete false pe stadioane. “Conferinţa Internaţională pentru Combaterea Contrafacerilor“ se încheie astăzi la Medgidia, unde ARCC împreună cu Asociaţia Română Anti-Contrafacere REACT România organizează o acţiune de distrugere a unor produse contrafăcute.



12