Peste 600 de militari americani au declarat că au fost expuşi, începând din 2003, unor agenţi chimici în Irak, un număr mult mai mare decât cel prezentat anterior de către Pentagon. Informaţia a fost mai întâi prezentată de către ziarul ”The New York Times” (NYT), care a dezvăluit luna aceasta, într-o serie de articole, că trupele americane se ocupau de un arsenal de agenţi chimici aflat în deteriorare şi că au fost somaţi să păstreze tăcerea. Pentagonul nu a recunoscut amploarea unor cazuri raportate de expunere la agenţi chimici şi nici nu a oferit atenţia cuvenită monitorizării şi tratării militarilor care ar fi fost răniţi, scrie revista ”Time”, citând oficiali din domeniul apărării.
Înainte de invadarea Irakului de către americani, în 2003, preşedintele George W. Bush a insistat asupra faptului că Bagdadul ascundea un program activ de armament de distrugere în masă. Forţele americane nu au găsit nicio dovadă a existenţei unui program activ, ci resturi ale unui stoc de produse chimice vechi, în gestionarea cărora nu erau formate, potrivit revistei. ”Time” a descoperit iniţial 17 cazuri de militari americani expuşi unor agenţi chimici, cărora li s-au adăugat încă opt cazuri. Însă un studiu al unor dosare militare, solicitat de către secretarul Apărării, Chuck Hagel, a dezvăluit că sute de militari au informat armata că ei credeau că au fost expuşi unor asemenea agenţi, confirmând informaţiile ”Time”. Hagel a cerut efectuarea unor noi examene medicale în cazul militarilor şi veteranilor afectaţi, iar oficialii au declarat că o linie telefonică naţională a fost înfiinţată în vederea semnalării unor noi potenţiale expuneri şi obţinerii de îngrijiri medicale.
În urma invaziei care l-a îndepărtat pe Saddam Hussein de la putere, trupele americane au descoperit 5.000 de ogive, obuze şi bombe care conţineau agenţi chimici, dar constatările lor au fost ţinute secrete, potrivit revistei ”Time”.