Cotidianul Telegraf vă prezintă, până pe 6 noiembrie, în cadrul rubricii “Referendum privind soarta judeţului”, ce înseamnă judeţul în viaţa noastră de zi cu zi. În următoarele zile vă vom aduce în atenţie opinii ale specialiştilor din diverse medii privind judeţul ca organizare administrativ-teritorială, istoria lui etc... Şi asta pentru că, pe 6 noiembrie, vom decide cu toţii soarta unuia dintre cele 42 de judeţe pe care guvernul intenţionează să le desfiinţeze în cadrul unei reorganizări teritoriale pe care nu a mai încercat-o nimeni de la raionizarea comunistă.
O SINGURĂ ÎNTREBARE Peste 630.000 de constănţeni cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică, la referendumul privind desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa. Potrivit reprezentanţilor Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, pe listele electorale permanente sunt înscrişi 632.776 de alegători, care pot vota în cele 515 secţii de votare amenajate în judeţ, 191 dintre acestea fiind numai în municipiul Constanţa. Reprezentanţii Consiliului Judeţean Constanţa (CJC) au precizat că suma alocată pentru desfăşurarea referendumului este de două milioane de lei, bani din care au fost realizate buletinele de vot, ştampilele, afişele pentru promovarea referendumului şi vor fi plătiţi membrii secţiilor de votare. Pentru referendum vor fi tipărite cu 10% mai multe buletine de vot decât numărul alegătorilor înscrişi pe listele electorale permanente, aşa cum prevede legea. Pe buletinele de vot va fi o singură întrebare: “Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Constanţa?”. “Secţiile de votare se vor deschide duminică, de la ora 8.00, iar procesul electoral va dura până la ora 20.00. Pentru ca referendumul să fie validat, este nevoie ca jumătate plus unu din numărul total al alegătorilor să voteze”, a declarat preşedintele Biroului Electoral de Circumscripţie Judeţean Constanţa, judecător Claudia Bojin.
PROGRAM PRELUNGIT LA BULETINE Pentru o mai bună desfăşurare a exercitării dreptului de vot al constănţenilor la referendumul judeţean din data de 6 noiembrie 2011, cetăţenii trebuie să aibă actele de identitate în termen de valabilitate, nedeteriorate, în conformitate cu noul nume în cazul modificării stării civile. “Vineri, 4.11.2011, se vor face restituiri de acte de identitate şi în intervalul de timp 16.30 - 18.30, pe lângă programul normal de restituiri, 14.30 - 16.30, la noul sediu pentru lucrul cu publicul de la City Park Mall etajul II. De asemenea, va fi deschisă suplimentar activitatea noastră cu publicul şi pentru primiri documente şi restituiri acte de identitate şi sâmbătă, 5.11.2011, în intervalul orar 8.00 - 13.00, dar şi duminică, 6.11.2011, între orele 7.00 - 21.00. Constănţenii care şi-au depus documentele pentru eliberarea actelor de identitate în zilele de 24, 25, şi 26 octombrie, pentru a participa la vot, sunt invitaţi în zilele de sâmbătă, 5 noiembrie, şi duminică, 6 noiembrie, conform programului de mai sus, la ghişeul nostru de restituiri pentru eliberarea actelor de identitate. Şi ceilalţi constănţeni care, dintr-un motiv sau altul, au întârziat să-şi ridice cărţile de identitate pentru care au depus cereri însoţite de documente, sunt rugaţi să o facă în cadrul programului nostru de lucru suplimentar dedicat referendumului judeţean”, a declarat şeful Serviciului Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor Constanţa, Dezideriu Dudaş. Aseară, la postul de televiziune Neptun TV, preşedintele CJC, Nicuşor Constantinescu, împreună cu preşedintele CJ Teleorman, Liviu Dragnea, preşedintele Pro Democraţia, Cristian Pârvulescu şi analistul Mugur Ciuvică au venit cu argumente în favoarea păstrării actualei forme de organizare, cea pe judeţe. În ediţia viitoare vă vom prezenta mai multe puncte de vedere ale celor prezenţi în emisiunea de la TV Neptun.