Peste 70% dinte israelieni ar accepta un stat palestinian demilitarizat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 70% dinte israelieni ar accepta un stat palestinian demilitarizat

Externe 17 Iunie 2009 / 00:00 390 accesări

O majoritate covîrşitoare a cetăţenilor israelieni sprijină crearea unui stat palestinian demilitarizat, aşa cum a propus premierul Benjamin Netanyahu, dar consideră că un astfel de stat nu va fi înfiinţat curînd. Potrivit acestui sondaj publicat de cotidianul „Haaretz”, 71% din persoanele interogate sînt de acord cu propunerea premierului israelian faţă de 20% care se opun acesteia, iar 9% nu şi-au exprimat punctul de vedere. Aceeaşi proporţie dintre cetăţenii israelieni intervievaţi (70%) consideră că un stat nu va fi creat curînd. Potrivit unui alt sondaj realizat de cotidianul „Israel Hayom”, 61% din cetăţenii israelieni aprobă discursul lui Benjamin Netanyahu. 63% din israelienii intervievaţi au declarat că nu cred că s-ar putea încheia un acord de pace cu palestinienii. De asemenea, 55% din persoanele participante la sondaj au menţionat că acordul exprimat de Benjamin Netanyahu referitor la un stat palestinian reprezintă „o capitulare faţă de presiunile americane”, o aluzie la criticile preşedintelui Obama care a cerut ca Israelul să accepte ideea unui stat palestinian şi oprirea colonizării din Cisiordania. Pe plan intern, discursul lui Netanyahu a dus la o creştere a popularităţii sale: 44% din persoanele intervievate declarînd că aprobă politica sa faţă de 28% cu o lună în urmă. Aceste două sondaje au fost realizate pe eşantioane de 504 şi 501 de persoane, reprezentative pentru populaţia israeliană şi au o marjă de eroare de 4,3%, respectiv 4,4%.

Premierul Netanyahu a acceptat duminică pentru prima oară principiul unui stat palestinian care să existe alături de Israel. Acesta a însoţit însă acest acord de respectarea unor condiţii (demilitarizarea statului palestinian, renunţarea la controlul asupra spaţiului său aerian, recunoaşterea de către palestienieni a caracterului evreiesc al Israelului) care au fost interpretate de palestinieni şi de ţările arabe drept un refuz al creării unui stat palestinian. Totodată, şeful diplomaţiei israeliene, a afirmat că ţara sa este dispusă să poarte discuţii cu toate ţările arabe, chiar şi cu Siria, în pofida cerinţelor exprimate de premierul Netanyahu în privinţa creării unui stat palestinian. Ultranaţionalistul Avigdor Lieberman a făcut această afirmaţie la încheierea unei prime discuţii avute cu reprezentanţii UE, urmată de o cină la Luxemburg.

Pe de altă parte, în urma discrului lui Benjamin Netanyahu, mişcarea Hamas pare să fi făcut la rîndul său o concesie. Hamas a împiedicat o tentativă a unor militanţi palestinieni, care au legături cu reţeaua al-Qaida, de a-l ataca pe fostul preşedinte american Jimmy Carter, în timpul vizitei sale în Fîşia Gaza, a declarat marţi o sursă palestiniană. Militanţii au plasat două bombe pe marginea drumului, la o trecere de frontieră între Gaza şi Israel, cu intenţia de a distruge vehiculul în care se deplasa Jimmy Carter. Martori au raportat că au văzut forţe ale Hamas patrulînd în jurul punctului de trecere Erez şi detonînd explozibilul. Asociaţi ai fostului preşedinte american au declarat că au primit informaţii despre acest lucru, dar nu au oferit alte detalii. Jimmy Carter a mers marţi în Fîşia Gaza pentru a se întîlni cu lideri ai mişcării Hamas aflate la putere, într-un efort de a-i convinge pe aceştia să accepte condiţiile comunităţii internaţionale pentru ridicarea blocadei economice. Fostul preşedinte american a adus de asemenea cu el în Gaza o scrisoare pentru soldatul israelian Gilad Shalit, capturat în 2006 şi ţinut de atunci în captivitate de către palestinieni. Jimmy Carter s-a întîlnit săptămîna trecută cu liderul politic al Hamas din Damasc, Khaled Meshal, dar nu a adus familiei Shalit nicio veste despre fiul lor în urma acestor discuţii.

Taguri articol


12