Peste 8 milioane de dolari costă un „Sărut” de Brâncuşi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 8 milioane de dolari costă un „Sărut” de Brâncuşi

Cultură 08 Mai 2014 / 00:00 528 accesări

O versiune a sculpturii „Sărutul” („Le Baiser”), realizată în ghips de marele Constantin Brâncuşi, a fost vândută pentru 8.565.000 de dolari la o licitaţie organizată de casa Christie’s marţi, la New York. Valoroasa operă de artă a fost cumpărată de un cuplu de colecţionari americani. Soţia a avut ultimul cuvânt, după un „duel” de oferte cu alţi doi amatori, care a durat mai bine de trei minute. „Întotdeauna mi-a plăcut să studiez cuplurile venite la licitaţii. Se vede că decid împreună. Uneori depăşesc limita stabilită iniţial, pentru că îşi doresc neapărat obiectul şi îmi place jocul dintre el şi ea, cine decide, cine licitează, dar până la urmă îl cumpără împreună. Iar lucrarea de faţă este o operă simbolică, întrucât exprimă esenţa relaţiei dintre bărbat şi femeie”, a spus comisarul expoziţiei, Andreas Rumbler. Preţul obţinut pentru sculptura lui Brâncuşi (7,5 milioane de dolari, plus comisionul casei Christie’s), a depăşit estimările organizatorilor, care îl situau între 5 şi 8 milioane de dolari. „Suntem foarte mulţumiţi de preţul obţinut. Trebuie să ţinem cont de faptul că lucrarea este modelată în ghips, nu în bronz turnat în câteva modele similare, ceea ce îi conferă unicitate”, a explicat Rumbler.

„Sărutul” vândut pentru 8.565.000 de dolari este una dintre cele şase variante ale sculpturii, înfăţişând doi îndrăgostiţi îmbrăţişaţi şi uniţi prin sărut, realizate de artistul român de-a lungul carierei sale. Aceasta este a doua lucrare a artistului român scoasă la vânzare de casa de licitaţii Christie’s la New York, în ultimii doi ani, după „Muză”, care a fost vândută pentru 12,4 milioane de dolari în 2012, fiind achiziţionată de un colecţionar privat.

Alături de „Le Baiser”, în Licitaţia de Artă Impresionistă şi Modernă, organizată, marţi, de casa Christie’s, au fost scoase la vânzare alte 53 de opere, incluzând lucrări de Pablo Picasso, Claude Monet, Pierre Auguste Renoir, Marc Chagall, Alberto Giacometti, Salvador Dalí şi Vasili Kandinsky, precum şi o colecţie de opt opere din proprietatea magnatului Edgar Bronfman.



12