„Peste 80% dintre pacienții care își fac un check-up complet de sănătate depistează probleme“

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Acibadem

„Peste 80% dintre pacienții care își fac un check-up complet de sănătate depistează probleme“

Sănătate 31 Ianuarie 2017 / 18:08 1292 accesări
Dr. Şirin Parkan: “Statisticile noastre pentru pacienții care aleg să facă o astfel e scanare nu sunt tocmai liniștitoare - cam 4 din 10 descoperă că au un debut de tumoră, fie malignă, fie benignă”

Dr. Şirin Parkan: “Statisticile noastre pentru pacienții care aleg să facă o astfel e scanare nu sunt tocmai liniștitoare - cam 4 din 10 descoperă că au un debut de tumoră, fie malignă, fie benignă”

IATĂ LISTA ANALIZELOR ANUALE CARE NU TREBUIE RATATE!

Este mai ieftin şi mai simplu să prevenim decât să tratăm! Aşa s-ar traduce îndemnul medicilor. Orice problemă de sănătate depistată în stadiu incipient este mai ușor de tratat și se vindecă mai repede, spun specialiștii centrelor Acibadem. Aceștia pledează pentru un check-up complet, care nu durează mai mult de 4 ore. “Dintre pacienții care ajung în centrele de top Acibadem pentru analize amănunțite, mai bine de 80 la sută își depistează o problemă medicală despre care nu știau - românii se încadrează și ei în această statistică. Cel mai des diagnosticăm probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne în stadiu incipient. Însă depistarea la timp face ca acești pacienți să se vindece repede și complet, iar costurile terapiei să fie mult mai mici decât în cazurile descoperite mai târziu”, spune dr. Şirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din rețeaua Acibadem.

Doctorii vă sfătuiesc să țineți cont și de vârstă și sex atunci când vă faceți testele complete. La 20 de ani, lista analizelor trebuie să includă măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sânilor, controlul ginecologic la femei și testul Babeș-Papanicolau. După 25 de ani, doctorii recomandă ecografia mamară anuală, evaluarea tiroidei, dar și a sănătății pielii. La vârsta de 40 ani, pe lista testelor se adaugă electrocardiograma, controlul oftalmologic și mamografia. Iar la 50, trebuie luate în calcul, în plus, o colonoscopie, care se repetă la 5 ani, analiza densității osoase, dar și o evaluare a glandei prostate la bărbați. Din lista testelor importante recomandate de specialiști nu lipsesc măsurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, dar și evaluarea greutății. În cadrul unui check-up complet, toate rezultatele analizelor ajung la specialiști în diverse domenii medicale care fac recomandări personalizate - la ce să fim atenți, dacă avem tendința de a dezvolta o anumită problemă etc.

Pentru a scurta timpul dedicat evaluărilor medicale, centrele de top precum Acibadem recurg la tehnologia de ultimă generație, cum este scanarea corporală completă prin RMN. Este vorba despre un examen fără radiaţii şi fără niciun pericol pentru sănătatea pacientului (care poate fi folosit inclusiv pentru copii sau gravide) și care, spre deosebire de un examen RMN clasicce analizează o anumită regiune a corpului, permite scanarea întregului corp. Imaginile obţinute evidenţiază oasele, ţesuturile moi, cum ar fi muşchi, piele, nervi sau vase de sânge şi organe precum creierul şi inima. Investigația scoate în evidență diferenţele dintre ţesutul sănătos şi nesănătos. “Statisticile noastre pentru pacienții care aleg să facă o astfel e scanare nu sunt tocmai liniștitoare - cam 4 din 10 descoperă că au un debut de tumoră, fie malignă, fie benignă. Scanarea organismului nu presupune iradiere și este recomandată mai ales pacienților care s-au confruntat cu afecțiuni maligne în familie. Se practică tot mai mult la nivel mondial și se dovedește a fi salvatoare în, iată, foarte multe cazuri. O recomandăm o dată la 2 sau 3 ani”, declară dr. Şirin Parkan, expert Acibadem.

Scanarea completă prin RMN depistează cu ușurință tumorile de dimensiuni foarte mici și permite diagnosticare rapidă în cazul tumorilor de sân, prostată, gastrointestinale. Experții centrelor Acibadem recomandă evaluarea anuală completă și în contextul creșterii numărului de pacienți diagnosticați cu astfel de afecțiuni maligne. În plus, fumătorii, persoanele cu exces ponderal și cele care consumă alcool regulat trebuie să meargă la medic pentru teste amănunțite.

Taguri articol


12