Peste 800 de avocaţi riscă suspendarea din profesie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 800 de avocaţi riscă suspendarea din profesie

Justiție 16 Iunie 2012 / 00:00 665 accesări

Hotelul Marriott din Capitală găzduieşte vineri şi sâmbătă Congresul Avocaţilor organizat de Uniunea Naţională a Barourilor din România (UNBR). Pe lângă reprezentanţi ai barourilor din toată ţara, la lucrări participă preşedintele Curţii Constituţionale a României, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, dar şi ministrul Justiţiei, precum şi procurorul general al României. Baroul Constanţa este reprezentat de decanul Gabriel Grigore şi de consilierii săi, Cătălin Filişan, Eugenia Popescu, Mihaela Carpăn şi Cristian Anghel. Pe agenda Congresului este inclusă, pentru prima dată în istoria UNBR, analiza situaţiei actuale a profesiei de avocat în România, în condiţiile în care aplicarea în viitor a patru noi Coduri substanţiale privind legislaţia română impune modificări de esenţă privind conduita generală a cetăţenilor şi entităţilor.

81 DE AVOCAŢI EXCLUŞI Decanul Baroului Bucureşti, avocat Ilie Iordăchescu, a declarat că peste 800 de avocaţi riscă suspendarea până la sfârşitul lunii iunie, pentru neplata la zi a contribuţiilor, iar alţi 81 au fost deja excluşi întrucât nu au luat definitivatul. Întrebat dacă această situaţie a fost cauzată şi de criza economică, Ilie Iordăchescu a arătat că aceasta s-a resimţit şi la nivelul profesiei de avocat. Contactat telefonic, decanul Baroului Constanţa ne-a declarat că avocaţii constănţeni sunt bun-platnici. „Au fost două sau trei cazuri în care avocaţii aveau restanţe la plata contribuţiilor, însă li s-a atras atenţia luna trecută, în cadrul Adunării Generale, şi şi-au achitat datoriile faţă de Barou”, a spus decanul Grigore.

ONORARII AFECTATE DE CRIZĂ Cifra avocaţilor din Baroul Bucureşti care acordă asistenţă din oficiu a crescut anul acesta la 900. „Se observă o diminuare a celor care erau în avocatura pledantă, mulţi s-au orientat spre avocatura din oficiu. Criza economică din România s-a manifestat nu numai în privinţa onorariilor, ci şi referitor la clientelă. În momentul de faţă, din cauză că mare parte din populaţia României a sărăcit, mulţi justiţiabili nu-şi mai pot permite să angajeze un avocat”, a declarat Iordăchescu. Prezent la Congres, ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, a susţinut că eforturile tuturor instituţiilor din sistemul judiaciar trebuie să se concentreze, în acest an, pe activităţile necesare pentru punerea în aplicare a noilor Coduri. „Data de 1 septembrie va fi un nou pas foarte important, intrarea în vigoare a noului Cod de procedură civilă fiind un moment deosebit din toate punctele de vedere. Este o schimbare majoră, o schimbare care trebuie foarte bine pregătită la nivelul fiecărui actor din cadrul sistemului de justiţie”, a spus Corlăţean. El le-a atras atenţia celor prezenţi că trebuie să ia o serie de decizii în interiorul profesiei, referitoare la pregătirea continuă a practicienilor, dar şi de principiile ce vor sta la baza organizării viitorului examen de admitere în profesie.



12