Peste 800 de cazuri de gripă nouă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În România

Peste 800 de cazuri de gripă nouă

Justiție 07 Noiembrie 2009 / 00:00 468 accesări

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii (MS), prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cerel a anunţat, vineri seara, că, până în prezent, au fost confirmate 818 cazuri de gripă A/H1N1, din care doar 364 mai sunt în tratament de specialitate cu medicamente antivirale, restul pacienţilor fiind vindecaţi. Streinu-Cercel a spus că din cele 364 de cazuri aflate în tratament, cinci pacienţi sunt în spital, restul primind medicaţia la domiciliu. El a adăugat că pentru tratamentul acestor pacienţi sunt folosite medicamentele antivirale Oseltamivir şi Zanamivir, singurele la care acest tip de virus este sensibil. În România nu există niciun deces din cauza gripei A/H1N1, iar majoritatea cazurilor de îmbolnăvire sunt forme uşoare.

Secretarul de stat a menţionat că există un singur caz sever, fiind vorba de o persoană care suferea de afecţiuni pulmonare înainte de a contacta virusul. “Din păcate, acest pacient se află în stare gravă”, a spus Streinu-Cercel. De joi, de la ora 18.00, până vineri, ora 12.00, au fost mai fost confirmate 14 de cazuri de gripă cu virus A/H1N1 pandemic. Cele 14 cazuri confirmate în aceste interval provin din judeţele Dolj, Arad, Timiş şi Bucureşti. De asemenea, cazuri de gripă nouă au fost depistate şi în Roşiorii de Vede, trei copii fiind diagnosticaţi cu A/H1N1 şi trimişi la Bucureşti pentru a fi spitalizaţi sub tratament. Vaslui, Sibiu, Galaţi, Prahova (Sinaia) şi Hunedoara sînt alte judeţe unde s-au confirmat cazuri de A/H1N1, toate cazurile fiind din import.

Gripa nouă, şi la lotul naţional de baschet juniori

Baschetbalistul din cadrul lotului de juniori care era suspect de gripă nouă a fost diagnosticat cu virusul A/H1N1, în urma buletinului de analiză primit de Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu de la Institutul de Seruri şi Vaccinuri “Dr. I. Cantacuzino” din Bucureşti. Conform unui comunicat al Ministerului Tineretului şi Sportului, sportivul Dăscălescu Florin, component al lotului naţional de baschet juniori, care se afla în cantonament la Giurgiu, a fost izolat de restul grupului. “În aceeaşi zi, de la toţi copiii s-au recoltat probe care au fost trimise la Institutul Dr. I. Cantacuzino. Se aşteaptă rezultatul analizelor. La această oră, restul lotului este izolat până sâmbătă. Astăzi (ieri n.r.), se vor recolta probe de la personalul hotelului în care erau cazaţi micii baschetbalişti şi de la toate persoanele care au intrat în contact cu sportivii. Menţionăm că, de ieri a început dezinfecţia hotelului. Pentru moment, s-a oprit orice activitate în sala de atletism din cadrul complexului”, se arată în comunicat. Spre seară, alţi doi sportivi au fost depistaţi cu A/H1N1.

Unităţi de învăţământ închise în ultimele 24 de ore

Trei şcoli din Suceava, Arad şi Sinaia au fost închise, în ultimele 24 de ore, după confirmarea infectării cu virusul gripal A/H1N1 în aceste unităţi de învăţământ, informează, ieri, MS. Autorităţile au hotârât joi, suspendarea cursurilor în Şcoala Creştina Filadelfia din Suceava, iar vineri la Liceul “Cantacuzino” din Sinaia şi la Liceul “Moise Nicoară” din Arad. Totodată, în urma investigaţiilor epidemiologice, autorităţile au decis suspendarea, pentru şapte zile, a cursurilor unei clase din Şcoala Centrală din Bucureşti şi a unei clase de la Seminarul Teologic. Tot ieri au fost suspendate cursurile câte unei clase de la Colegiul A.T. Laurian şi de la Şcoala nr. 2 din Botoşani, precum şi de la Liceul “Gheorghe Chitu” din Craiova. Tot vineri au mai fost suspendate cursurile a câte două clase la Liceul Naţional din Iaşi şi la Liceul A.T. Guttenbrunn din Arad. Numărul total de persoane confirmate cu gripă A/H1N1 a ajuns la 797, aproape

De asemenea, trei persoane din judeţul Mureş au fost diagnosticate cu gripă A/H1N1, între acestea fiind şi un profesor care a predat, luni şi marţi, la un colegiu din Târgu Mureş, motiv pentru care cursurile acestei şcoli vor fi suspendate luni pentru dezinfecţie, iar elevii şi profesorii sunt controlaţi de DSP.

Poliţiştii au somat 17 familii din Arad să rămână izolate

Mai multe familii din Arad care au membri diagnosticaţi cu A/H1N1 au fost somate în scris, vineri, de poliţişti, să stea izolate până la finalizarea tratamentului, acţiunea având loc la solicitarea autorităţilor sanitare, care au constatat că unii bolnavi nu respectă măsurile de autoizolare. Directorul epidemiologic în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Arad, dr. Dana Negru, a declarat că sunt bolnavi care nu se supun izolării la domiciliu, fiind solicitat sprijinul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad. Reprezentanţii Poliţiei spun că au trimis echipe acasă la fiecare familie aflată pe lista primită de la DSP, fiecare primind o somaţie în scris. “S-a constatat că unii bolnavi nu stau acasă şi preferă să meargă mai departe la lucru, deşi acest fapt reprezintă o infracţiune, pentru că pot transmite boala. Nu s-a pus problema pazei familiilor, ci doar somarea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Arad, Camelia Tuduce. Până vineri după-amiază, în judeţul Arad erau confirmate 39 de cazuri de AH1N1, majoritatea la elevi. Câţiva dintre bolnavi sunt medici şi asistenţi ai DSP.

Dozele pentru vaccinarea copiilor vor fi cumpărate de la GlaxoSmithKline

Cele 500.000 de doze pentru vaccinare copiilor între 6 luni şi 6 ani vor fi cumpărate de la producătorul GlaxoSmithKline, la preţul de 4,5 euro bucata, fără TVA, a anunţat, vineri, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel. “Astăzi (vineri - n.r.) s-a semnat memorandumul pentru cumpărarea acestor doze din străinătate, la preţul standard de comercializare, precum şi pentru dublarea fondurilor destinate producţiei de doze de către Institutul Cantacuzino”, a mai spus profesorul. Potrivit secretatului de stat, vaccinul produs de “Cantacuzino” respectă standarele internaţionale şi este similar, din punct de vedere al reacţiilor adverse, cu cel împotriva gripei sezoniere. Oficialul a mai precizat că vaccinul produs în România nu acoperă şi categoria de risc reprezentată de copiii între 6 luni şi 6 ani. Campania naţională de vaccinare a populaţiei va începe pe 26 noiembrie. Primii vor fi vaccinaţi elevii, studenţii şi personalul medical.



12