În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 18/2009 privind organizarea şi finanţarea rezidenţiatului, posesorii certificatului de specialist pot efectua pregătire pentru obţinerea celei de a doua specialităţi în regim cu taxă.
Programul de pregătire se efectuează cu frecvenţă şi asigură acelaşi nivel şi aceeaşi calitate a pregătirii de specialitate ca şi programul de rezidenţiat în specialitatea respectivă. Stagiile de pregătire efectuate în prima specialitate, similare ca durată şi conţinut, care se regăsesc în curriculumul de pregătire al celei de a doua specialităţi se echivalează. Echivalarea se face de către instituţiile de învăţământ superior care organizează program de rezidenţiat în specialitatea respectivă. Echivalările vor fi transmise Ministerului Sănătăţii (MS) care va stabili durata şi modulele necesare finalizării pregătirii. În perioada 8 - 15 septembrie 2010, cei interesaţi se vor adresa instituţiilor de învăţământ medical superior pentru obţinerea avizului privind înscrierea la acest stagiu. În măsura în care pentru o anumită specialitate numărul solicitărilor va depăşi numărul locurilor acordate, coordonatorul programului de pregătire va organiza test de selecţie. Candidaţii care se clasează în limita numărului de locuri aprobate vor primi avizul de înscriere la stagiu. Dosarele de înscriere la stagiul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă se vor depune la MS, cu sediul din str. George Vraca nr. 9, în perioada 15 - 24 septembrie 2010. Pe pagina de internet a MS, pe 1 octombrie se vor afişa pe instituţii de învăţământ superior medical listele celor admişi la stagiul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă. Stagiul de pregătire va începe pe 4 octombrie 2010, cu efectuarea a minimum 12 luni din stagiul de bază.
CONSTANŢA. Numărul de locuri pe Centrul Universitar Constanţa şi specialităţi aprobat pentru înscrierea la stagiul de pregătire în cea de a doua specialitate în regim cu taxă în anul 2010 este de peste 90. Astfel, pentru anatomie patologică - trei locuri; boli infecţioase - cinci; cardiologie - trei; chirurgie cardiovasculară - trei; chirurgie generală - zece; chirurgie pediatrică - trei; chirurgie plastică - trei; chirurgie vasculară - trei; diabet, boli metabolice - trei; endocrinologie - două; hematologie - patru; medicină de familie - două; medicină de urgenţă - trei; medicină internă - zece; nefrologie - două; neurologie - patru; obstetrică-ginecologie - şase; oftalmologie patru; ORL - două; pediatrie - cinci; radiologie, imagistică medicală - patru; recuperare, medicină fizică şi balneologie - patru; reumatologie - patru, urologie - două locuri.