Peste 90 de sporuri, bonusuri, prime şi indemnizaţii în sectorul public

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste 90 de sporuri, bonusuri, prime şi indemnizaţii în sectorul public

Justiție 09 Martie 2009 / 00:00 950 accesări

Potrivit unui raport al Băncii Mondiale, în sistemul public din România se acordă peste 90 de sporuri, prime, bonusuri şi indemnizaţii, de cele mai multe sporuri beneficiind funcţionarii publici - 15, urmaţi de poliţişti - 11 sporuri şi salariaţii din armată - 10 sporuri. Funcţionarii publici beneficiau la nivelul anului 2007 de 15 sporuri, plata orelor suplimentare, primă de concediu, primă anuală, plus alte prime, angajaţii din învăţămînt primeau 8 sporuri şi 4 indemnizaţii, iar cei din poliţie şi poliţia de frontieră, 11 sporuri şi 8 indemnizaţii, prime şi bonusuri. Salariaţii din armată, jandarmerie, informaţii şi judiciar beneficiau de 10 sporuri, salariul poziţiei, salariul gradaţiei, salariul de merit şi alte 6 indemnizaţii şi bonusuri, funţionarii contractuali - 5 sporuri şi alte 20 de bonusuri şi indemnizaţii, iar angajaţii din sănătate, de 7 sporuri şi alte 7 bonusuri, prime şi indemnizaţii, potrivit raportului Băncii Mondiale comandat de fostul Executiv şi întocmit în 2008, ce se află în prezent pe masa Guvernului Boc, care încearcă să găsească o soluţie pentru salarizarea unitară a bugetarilor.

Pentru funcţionarii publici şi personalul contractual din administraţia locală, salariul de bază reprezenta 66% din veniturile salariale, în vreme ce sporurile de vechime şi conducere - 11%, iar alte sporuri - 23%. Funcţionari publici şi personalul contractant din administraţia centrală aveau salarii de bază ce reprezentau 66% din totalul cheltuielilor salariale, sporuri de vechime şi de conducere 14%, iar alte sporuri 21%. Totalul cheltuielilor salariale însumau 78%, iar contribuţiile sociale, 21%. Personalul din învăţămîntul preuniversitar avea 68% din veniturile salariale din salariul de bază, 17% din sporuri de conducere şi de vechime şi 15% din alte sporuri şi beneficii. În structura cheltuielilor salariale totale din domeniul militar, salariul de bază reprezenta 42%, alte sporuri şi bonusuri, 46%, iar sporurile de conducere şi vechime, 12%. Salariile de bază în structura cheltuielilor salariale din siguranţa publică, poliţie, jandarmerie, pompieri şi informaţii, la nivelul anului 2007, reprezentau 45% din totalul cheltuielilor salariale, în timp ce alte sporuri şi beneficii însumau 50% din totalul veniturilor şi numai 5% sporurile de conducere şi de vechime. Sporurile din poliţie, jandarmerie, pompieri şi serviciile secrete se ridică la aproape jumătate din cheltuielile salariale totale. \"Primele variabile şi sporurile din sectorul siguranţa publică, poliţie, jandarmerie, pompieri şi serviciile de informaţii se ridică la aproape jumătate din cheltuielile salariale totale; sporurile pentru diferite condiţii de muncă sînt cele mai consistente iar fondul de prime vine pe locul doi; restul cheltuielilor este reprezentat de o serie mare de alte beneficii\", se arată în raportul Băncii Mondiale.

Experţii Băncii Mondiale susţin că salariul de bază este o parte disproporţionat de mică în cadrul compensaţiilor totale, el variind între 68% la profesori şi 42% în armată pentru angajaţii din domeniul siguranţei publice (care exclude sumele plătite de angajator pentru contribuţiile sociale). \"În majoritatea ţărilor europene, salariul de bază reprezintă cel puţin 80% din remuneraţia totală\", se arată în raport. Documentul menţionează că numărul posturilor din administraţia publică locală a crescut în perioada 2005-2008 cu 41%, cele din armată, poliţie, justiţie şi serviciile de informaţii cu 32%, iar cele ale funcţionarilor publici din administraţia centrală, cu 20%. Totodată, salariile de bază din poliţie au crescut, în perioada 2004 - 2008, cu 86%, cele din învăţămîntul preuniversitar cu 84%, din sănătate, cu 83%, ale funcţionarilor publici, cu 73%, iar salariile personalului militar, cu 55%.



12