Peste 9.000 de pasionați de lectură, la „Gaudeamus”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Timp de cinci zile

Peste 9.000 de pasionați de lectură, la „Gaudeamus”

Cultură 20 August 2014 / 00:00 590 accesări

Târgul estival de carte „Gaudeamus”, care a „acostat” la mare timp de cinci zile, a ridicat ancora, luni seară, cu promisiunea că va reveni și anul viitor, pentru a continua tradiția celor șase ediții de succes de la Marea Neagră. Peste 9.000 de pasionați de lectură de toate vârstele au pășit sub pavilionul expozițional amplasat în oraș, într-o zonă intens circulată, în vecinătatea City Park Mall și a parcului Tăbăcărie. Chiar dacă vremea nu prea a ținut cu publicul în weekend, cititorii, dar și expozanții au fost extrem de mulțumiți, la fel și organizatorii, Radio România - Centrul Cultural Media Radio România şi Radio România Constanţa.

Cel mai așteptat moment al ultimei seri a târgului a fost decernarea trofeelor „Gaudeamus”, anunțate de jurnalista Radio Constanța, Liliana Moldoveanu, și directorul Radio România Constanța, Daniel Sârbu, și înmânate de Cornelia Scarlat din partea echipei bucureștene.

CELE MAI APRECIATE EDITURI Editura preferată a turiștilor și constănțenilor a fost Nemira, care a fost distinsă cu un Trofeu „Gaudeamus”, urmată îndeaproape de Humanitas - locul al II-lea și Rao - locul al III-lea. „Suntem obișnuiți cu locul I. Oferta noastră a fost foarte atrăgătoare. Am avut 10% reducere generală și o carte gratis la două volume achiziționate. Vedetele acestei ediții au fost cărțile „Despre frumusețea uitată a vieții”, de Andrei Pleșu, și „De ce e România altfel”, de Lucian Boia”, a spus Loredana Brașoveanu, reprezentat de vânzări la editura Humanitas.

Cel mai râvnit volum al târgului a fost „Dicţionarul ilustrat al gesturilor”, apărut la Editura Litera, sub semnătura lui Joseph Messinger, psiholog și specialist în comunicarea verbală și nonverbală. Tot pe baza voturilor publicului, Trofeul Presei Scrise a ajuns la cotidianul „Telegraf”.

NIETZSCHE, STRES ȘI „MISS LECTURA” Un alt moment mult-așteptat al serii al fost cel al decernării Premiului „Miss Lectura”. Acesta i-a fost acordat Andreei Rusu, care așteaptă cu emoție începerea primului an universitar din viața sa, tânăra de 19 ani fiind proaspăt absolventă a Liceului Teoretic „George Călinescu”. „Îmi place să citesc. E un hobby pe care l-am descoperit acum câțiva ani, datorită profesorilor mei de la liceu. Voi continua să citesc în continuare, chiar dacă acum am fost admisă în anul I, fără taxă, la Universitatea Maritimă Constanţa, Facultatea de Ingineria Mediului”, a spus tânăra. Aceasta și-a achiziționat de la târg cartea „Nietzsche pentru stresaţi - 99 de pilule de filosofie radicală pentru a ţine mintea trează”, de Allan Percy, apărută la Editura Herald. „Nietzsche este un filosof german, deci mai complicat, dar voi avea răbdare să-l citesc”, a mai spus Andra Rusu. Câștigător al Tombolei „Gaudeamus” și al unui smartphone Nokia Lumia 520 a fost numit constănțeanul Florin Gemănaru.

FOLK ȘI POEZIE După premiere, publicul a fost invitat să se delecteze cu un moment artistic, un melanj de muzică și poezie susținut de folkistul Walter Ghicolescu și de George Eugen Doinaru, care a dat glasul emoțiilor lui Nichita Stănescu, imortalizate în versuri.

PESTE 1.300 DE CĂRȚI DONATE Campania „Cărțile se întorc acasă” a înregistrat, și anul acesta, un succes: peste 1.300 de volume au fost donate de către vizitatori și expozanți - editurile Casa Radio și Nemira. Volumele donate vor avea ca destinaţie biblioteca Liceului Tehnic „I.C. Brătianu” din comuna Nicolae Bălcescu, judeţul Constanţa. Proiectul „Cărțile se întorc acasă” continuă o tradiţie care durează de la primele ediţii ale Târgului Internaţional „Gaudeamus” (Coşul Târgului), iar de la relansarea sa sub acest nume, în anul 2010, peste 86.000 de volume au îmbogăţit patrimoniul unor biblioteci care nu au mai primit de foarte mult timp fonduri pentru achiziţii.



12