Peste cinci mii de cazuri de A/H1N1

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste cinci mii de cazuri de A/H1N1

La Constanţa, în ultimele 24 de ore au fost confirmate alte trei cazuri de îmbolnăvire
Sănătate 19 Decembrie 2009 / 00:00 658 accesări

Alte 92 de cazuri de gripă cu virusul nou A/H1N1 au fost confirmate, în ultimele 24 de ore, pe teritoriul ţării noastre, astfel că numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 5.071, informează Ministerul Sănătăţii (MS). Din cele 92 de cazuri noi, câte unul au fost confirmate în Arad, Brăila, Dâmboviţa, Maramureş şi Olt, câte trei în Alba, Constanţa, Dolj şi Ialomiţa, câte două în Călăraşi şi Prahova, patru la Braşov, câte 11 la Argeş şi Cluj, opt la Botoşani, câte şapte la Suceava şi Timiş şi 17 la Bucureşti. Media îmbolnăvirilor zilnice este de aproximativ o sută. În România au fost înregistrate 29 de decese prin gripa pandemică.

EVOLUŢIE BUNĂ. Potrivit reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, două dintre cele trei noi cazuri de gripă cu virusul pandemic A/H1N1 s-au confirmat la adulţi cu factori de risc asociaţi, respectiv obezitate şi afecţiune renală cronică, iar cel de-al treilea este un caz contact cu un bolnav confirmat în zilele anterioare. Potrivit directorului adjunct al DSPJ, dr. Mihaela Dinisov, pacienţii se află sub tratament, cu evoluţie bună.

PROPAGAREA VIRUSULUI, LA “NIVEL RIDICAT”. Consilierul special al directorului general pentru pandemia de gripă, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), Keiji Fukuda, spunea că “deşi suntem deja de aproape opt luni în pandemie, încă mai avem multe semne de întrebare”. El aprecia că este prematur să se spună că pandemia de gripă A/H1N1 s-a încheiat. Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor a început să scadă în America de Nord, propagarea virusului rămâne la un “nivel ridicat” în unele regiuni din Europa şi din Asia Centrală, preciza Fukuda. “Nu ne putem relaxa, întrucât punctul maxim al pandemiei a fost atins extraordinar de devreme pentru gripă şi avem încă mai multe luni de iarnă pentru a ne linişti. Şi atunci, ne putem pune întrebarea dacă nu cumva ne aşteaptă un alt val de activitate care poate să apară la sfârşitul iernii sau în lunile de primăvară devreme. Nu ştim, de aceea autorităţile medicale vor continua să monitorizeze evoluţia îmbolnăvirilor”, spunea Fukuda. O problemă cu care se confruntă OMS constă în faptul că în lume există doar 23 de producători de vaccin, iar în Europa şapte (printre care şi România, potrivit Institutului “Cantacuzino”). În aceste sens s-a solicitat solidaritate internaţională pentru a oferi un acces echitabil la vaccin în pandemia de gripă pentru toate ţările. OMS estimează că peste 150 de milioane de doze de vaccin au fost distribuite în aproximativ 40 de ţări. Toate datele colectate de către OMS, până în prezent, indică faptul că toate vaccinurile administrate sunt sigure, având profilul de siguranţă similar cu cel al vaccinurilor sezoniere.



12