Obişnuinţă periculoasă. O echipă internaţională de cercetători din cadrul Universităţii de Sud din Danemarca şi Şcolii Harvard de Sănătate Publică a demonstrat că privitul la televizor mai mult de două ore în fiecare zi poate duce la moarte timpurie. La fiecare două ore petrecute în faţa televizorului, o persoană prezintă risc cu 20% mai mare de a dezvolta diabet de tip II, cu 15% mai mare de a avea boli de inimă şi cu 13% mai mare de a muri din altă cauză. Lipsa de exerciţii fizice şi mâncatul alimentelor nesănătoase în timpul vizionării programelor de televiziune sunt cauzele pentru riscul crescut de îmbolnăvire. Descoperirile vin în urma a opt studii ce au implicat 235.000 de oameni. Bazându-se pe rata îmbolnăvirilor din SUA, cercetătorii au estimat că pentru fiecare două ore petrecute în faţa televizorului, numărul oamenilor care riscă să se îmbolnăvească de diabet tip II creşte cu 178 la fiecare 100.000, 38 riscă să facă o boală cardiovasculară fatală, iar 104 riscă să moară din alte cauze. Studiul conferă mai multă putere dovezilor de până acum conform cărora activităţile sedentare, cum ar fi privitul la televizor, pot creşte riscul de îmbolnăvire de diabet şi boli cardiovasculare. Mulţi dintre noi am pierdut seri întregi stând în faţa televizorului, ronţăind gustări şi biscuiţi şi bând sucuri dulci sau alcool, dar este important ca această activitate să nu devină o obişnuinţă. Ar trebui să fim mai selectivi în privinţa timpului pe care îl petrecem în faţa televizorului şi să fim mai activi. Avem nevoie de 30 de minute de activitate fizică, cel puţin cinci zile pe săptămână, pentru a ne păstra inimile sănătoase.
O dietă sănătoasă. Dacă nu ne rămâne prea mult timp pe care să îl dedicăm sportului, atunci măcar să adoptăm o dietă sănătoasă, care să ajute creierul şi să micşoreze riscul de îmbolnăvire de Alzheimer, de exemplu. Totuşi, o schimbare de dietă nu poate ajuta persoanele care au deja probleme legate de memorie. Un nou studiu efectuat în SUA a măsurat nivelurile biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer, inclusiv nivelul anumitor proteine din măduva spinării. De-a lungul a patru săptămâni, la participanţii sănătoşi care au mâncat alimente nesănătoase, bogate în grăsimi saturate şi în zahăr, s-au observat modificări ale acestor biomarkeri (insulina, colesterolul, glucoza din sânge, nivelul lipidelor şi al fluidului cerebrospinal), ce indică un început de afectare sau îmbolnăvire a creierului. Participanţii la studiu care aveau deja minore probleme de memorie şi au primit hrană sănătoasă au înregistrat schimbări minore ale biomarkerilor asociaţi maladiei Alzheimer. Au existat şi alte studii care au evidenţiat legătura dintre dietă şi abilităţile cognitive. De exemplu, unele studii au indicat că există un raport de asociere între obezitate şi riscul crescut de a suferi de demenţă.