Potrivit unui studiu realizat de U.S. Geological Survey, peste două treimi dintre urşii polari ar putea dispărea pînă în anul 2050. Pînă atunci, potrivit oamenilor de ştiinţă, 42% din gheaţa arctică se va topi din cauza încălzirii globale, iar urşii nu vor mai avea unde să vîneze şi să se înmulţească. Experţii mai avertizează că pînă în 2100 vor mai rămîne doar cîteva exemplare din aceste creaturi magnifice.
O echipă de oameni de ştiinţă americani şi canadieni a studiat, timp de şase luni, trei grupuri de urşi polari, la sol, din avioane şi în laborator, folosind modele informatice sofisticate. Oamenii de ştiinţă au publicat studiul în speranţa că secretarul american pentru Afaceri Interne, Dirk Kempthorne, va plasa urşii polari pe lista speciilor pe cale de dispariţie. “Gheaţa este într-o spirală a morţii. În urmă cu doi ani mă aşteptam ca gheaţa arctică să se topească pînă la sfîrşitul secolului. Acum cred că va dispărea pînă în 2030”, a declarat doctorul Mark Serreze, de la U.S. National Snow and Ice Data Centre. Fără gheaţă suficientă, urşii polari vor fi forţaţi să se mute pe pămînt, unde nu sînt vînători prea buni şi este puţin probabil să se adapteze la timp. Experţii cred că puţini pui vor supravieţui, iar multe femele vor deveni sterile din cauza stresului. Groenlanda şi Norvegia au cele mai mari populaţii de urşi polari, în timp ce un sfert trăiesc în Alaska şi călătoresc în Canada şi Rusia. Însă, Geological Survey estimează că aria lor de deplasare se va micşora. Uniunea Mondială pentru Conservarea Mediului estimează că în prezent trăiesc între 20.000 şi 25.000 de urşi polari. Circa 16.000 vor dispărea pînă în 2050. Unii ar putea supravieţui departe în nord, însă şi dintre aceştia mulţi vor dispărea pînă în 2100, a avertizat Steven Amstrup, principalul autor al studiului.
Nu toată comunitatea ştiinţifică este de părere însă că încălzirea globală acţionează la o scară atît de largă. Un alt studiu a ajuns la concluzia că urşii polari sînt încă vînaţi de “sportivi” bogaţi. Vînătorii sînt în general americani, canadieni şi ruşi, care plăteasc pentru această distracţie pînă la 25.000 de euro. În Rusia, braconajul este o mare problemă, o blană de urs polar costînd pînă la 7.500 de euro. În Canada, SUA şi Groenlanda, localnicii pot ucide un număr limitat de urşi pentru hrană.