Publicația „Bild am Sonntag“ a scris că SUA au peste o duzină de spioni în ministerele germane, ceea ce ar putea deschide un nou capitol în relațiile transatlantice deja tensionate. Informațiile publicate de ediția duminicală a celui mai citit ziar german survin în plin scandal al spionajului, după ce un angajat al Serviciului Federal de Informații (BND) a fost reținut, săptămâna trecută, pentru spionaj în favoarea SUA și după ce presa a vorbit de un nou caz similar, în care ar fi implicat un angajat al Ministerului Apărării din Germania. Punctele de interes pentru serviciile secrete americane sunt Ministerele Apărării, de Interne, al Economiei și al Cooperării Economice.
Dacă unii speră ca prin plecarea din funcție a Angelei Merkel să se atenueze poziția categorică a Germaniei pe acest subiect, cancelarul german le-a zădărnicit din nou planurile. Aceasta nu a dorit să răspundă la întrebarea dacă va mai candida sau nu la alegerile generale din 2017, într-un interviu difuzat duminică seara de canalul doi al televiziunii germane ZDF. „Dorim să terminăm cu bine această legislatură. După aceea, vom vedea”, a răspuns Angela Merkel. Totuși, revista „Der Spiegel”, care citează surse apropiate Guvernului și partidului cancelarului german, Uniunea Creștin-Democrată (CDU), scrie în numărul de săptămâna aceasta că Angela Merkel nu vrea să riște o nouă confruntare electorală. Pe de altă parte, Germania şi SUA se jură că rămân „prietene bune” în pofida problemelor provocate de suspiciunile de spionaj, a declarat ieri secretarul de stat american, John Kerry, în cadrul unei conferinţe de presă, la Viena, cu omologul său german, Frank-Walter Steinmeier.
Până acum, niciun șef de guvern din istoria Republicii Federale Germane nu a renunțat de bunăvoie la post la finalul unei legislaturi. Gerhard Schroeder și Helmut Kohl au fost învinși la urne, Helmut Schmidt s-a retras după o moțiune de cenzură a Parlamentului, Willy Brandt, Kurt Georg Kissinger și Ludwig Erhard s-au văzut nevoiți să demisioneze pe fondul diverselor crize, iar Konrad Adenauer a demisionat la presiunile partenerului său de coaliție, Partidul Social-Democrat (SPD). Angela Merkel, susțin sursele consultate de „Der Spiegel”, cochetează cu ideea de a fi primul cancelar care renunță de bunăvoie la funcție, la finalul unei legislaturi. Actualul cancelar se află la al treilea mandat.