Peste o sută de familii de meşteri populari expun la Mamaia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste o sută de familii de meşteri populari expun la Mamaia

Cultură 20 August 2008 / 00:00 804 accesări

Cea de-a X-a ediţie a Tîrgului Naţional al Meşterilor Populari va debuta vineri, în staţiunea Mamaia. La această manifestare, organizată de Muzeul de Artă Populară, sub patronajul Primăriei Municipiului Constanţa, sînt aşteptate peste 100 de familii de meşteri - copii, părinţi, bunici. Numărul mare de participanţi care aduc în atenţia publicului toate meşteşugurile populare, într-un moment de vîrf al sezonului estival, precum şi criteriile stricte după care se face selecţia, fac din tîrgul organizat de Muzeul de Artă Populară din Constanţa una dintre cele mai importante şi mai mari manifestări de gen din ţară. Tîrgul va fi deschis publicului larg, iubitor de frumos şi tradiţie, în perioada 22-26 august, între orele 08.00-23.00, în piaţeta Cazinoului din staţiunea Mamaia.

„Noi încercăm să-i introducem pe constănţeni şi pe turiştii care vizitează litoralul românesc în ambianţa satului tradiţional românesc, în primul rînd, prin numărul mare de meşteri populari îmbrăcaţi obligatoriu în costume populare specifice zonei etnografice de provenienţă. În al doilea rînd, este îndemnul şi intenţia noastră de a păstra tot ce a fost valoros în trecut “, a specificat dr. Maria Magiru, directorul Muzeului de Artă Populară. Aceasta a mai spus că vor fi prezentate principalele meşteşuguri tradiţionale, preluate din tată în fiu, fiind, totodată, o formă de revitalizare a vechilor meşteşuguri. Familiile de meşteri populari vor face, în faţa publicului, o demonstraţie de talent şi dăruire, folosind unelte tradiţionale în realizarea obiectelor specifice. Astfel, explică dr. Maria Magiru, obiectele capătă, pe lîngă funcţia utilitară, pentru care erau create iniţial, în trecut, şi o funcţie decorativă. Orăşeanul le cumpără pentru a-şi decora interioarele, spre a-i reaminti de locul de provenienţă şi pentru frumuseţea lucrului executat manual. „Turiştii sînt bucuroşi că sub ochii lor capătă formă şi culoare obiecte dintr-un anumit gen al creaţiei populare“, a declarat dr. Maria Magiru.

Tîrgul Naţional al Meşterilor Populari din staţiunea Mamaia reuşeşte să adune laolaltă aproape toate genurile creaţiei artistice populare, de la prelucrarea lemnului (obiecte de uz gospodăresc, mobilier, instrumente muzicale), la prelucrarea lutului (vestitele centre de ceramică Rădăuţi, Marginea, Baia-Mare, Bihor, Vlădeşti, Horezu, Oboga, Biniş), la care se adaugă şi prelucrarea metalului (podoabe cum ar fi cele realizate de ţiganii aurari). Căldărarii din Sibiu, păstrători ai meşteşugului de prelucrare a aramei, manual, prin batere, sînt şi ei invitaţi la această ediţie a manifestării.

Costume populare, ţesături şi broderii (scoarţe din Moldova şi Oltenia, ţesături de bumbac din Sibiu, dar şi din Bistriţa-Năsăud, Maramureş), curele, chimire, genţi din piele naturală sau măştile populare nu vor lipsi de la Tîrgul Naţional al Meşterilor Populari. De asemenea, la manifestare îşi anunţă prezenţa şi iconarii de pe întreg teritoriul ţării, precum şi cei care realizează ouă încondeiate din Moldova. Pe lîngă aceste obiecte de o mare valoare şi rafinament, de la Tîrgul Naţional al Meşterilor Populari nu va lipsi nici turta dulce.

Concomitent cu tîrgul, la parterul Muzeului de Artă Populară va fi organizată expoziţia temporară „Meşteşuguri artistice tradiţionale“, în care este prezentată evoluţia unui meşteşug, de la tradiţional la contemporan.



12