Peste o sută de persoane, internate cu pneumonii şi infecţii respiratorii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Într-o singură săptămînă

Peste o sută de persoane, internate cu pneumonii şi infecţii respiratorii

Social 06 Noiembrie 2008 / 00:00 482 accesări

Într-o singură săptămînă, peste o sută de persoane au fost internate cu pneumonii şi infecţii acute ale căilor acute respiratorii superioare (IACR). Potrivit directorului medical adjunct al Autorităţii de Sănătate Publică Judeţeană (ASPJ) Constanţa, dr. Mihaela Dinisov, în cadrul sistemului de supraveghere a infecţiilor respiratorii, în săptămîna 27 octombrie - 2 noiembrie 2008, au fost depistate 928 de pneumonii, din care 64 de persoane au necesitat internarea şi 1.999 de IACRS, din care 67 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în cadrul unităţii sanitare. “Faţă de săptămîna precedentă s-a înregistrat o creştere a numărului de îmbolnăviri cu 4%, iar faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, numărul de îmbolnăviri este în creştere cu 29%”, a declarat dr. Dinisov. Ea a mai adăugat că faţă de media ultimelor trei săptămîni, s-a înregistrat o creştere a numărului de îmbolnăviri cu 8%. Deocamdată, la nivelul judeţului nostru, nu s-au înregistrat cazuri clinice de gripă. Pe de altă parte, la nivel naţional, IACRS sînt în uşoară scădere faţă de săptămîna precedentă. Astfel, în perioada 20 - 26 octombrie, autorităţile de sănătate publică din teritoriu au raportat, la nivel naţional, 54.821 cazuri IACRS, din care 3,8% au necesitat internare, şi 15.303 cazuri de pneumonii, din care 17,4% cu internare. Specialiştii de sănătate publică spun că, în municipiul Bucureşti, s-au înregistrat doar două cazuri clinice de gripă la grupa de vîrstă 15-64 de ani, ambele fiind deja infirmate prin investigaţii de laborator.

Continuă campania de vaccinare antigripală gratuită a populaţiei

La nivel naţional s-a realizat vaccinarea antigripală gratuită a unui număr de 1.074.566 persoane, din grupele de risc stabilite de MSP, din care: 9.365 vaccinări la grupa de vîrstă 0-4 ani; 43.767 vaccinări la grupa de vîrstă 5-14 ani; 469.245 vaccinări la grupa de vîrstă 15-64 ani; 552.189 vaccinări la grupa de vîrstă de peste 65 ani. Persoanele catagrafiate de medicii de familie în grupele la risc de a se îmbolnăvi prin gripă au fost vaccinate într-un procent de aproximativ 30%. Pînă în acest moment nu a debutat circulaţia de virusuri gripale pe teritoriul României, dar există un număr crescut de cazuri de infecţii respiratorii şi pneumonii determinate de alte etiologii (adenovirusuri, rinovirusuri, virusul sinciţial respirator, virusuri paragripale). Specialiştii recomandă populaţiei să respecte măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor şi să se vaccineze antigripal.

Acţiunea de vaccinare gratuită a populaţiei va continua pînă la sfîrşitul lunii decembrie şi, în acest sens, se recomandă tuturor persoanelor care nu au beneficiat de vaccinare să se prezinte la medicul de familie în perioada care urmează. Vaccinul protejează de gripă şi mai ales de complicaţiile acesteia, atît în acest sezon, cît şi în sezonul rece următor. Medicii susţin că trebuie respectate regulile de igienă individuală - spălarea mîinilor, strănut şi tuşit în batistă; evitarea aglomeraţiilor şi staţionării timp îndelungat în frig. Alte recomandări au în vedere evitarea contactului cu persoanele bolnave, aerisirea încăperilor şi a locurilor de muncă. Persoanele afectate trebuie să se prezinte la medicul de familie la primele semne de boală, să evite automedicaţia, utilizarea antibioticelor. Se impun o alimentaţie corespunzătoare şi consumul de fructe şi legume bogate în vitamine, dar şi o îmbrăcăminte corespunzătoare sezonului.



12