Peste şase miliarde de dolari trimişi de SUA în Irak, furaţi?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Peste şase miliarde de dolari trimişi de SUA în Irak, furaţi?

Externe 16 Iunie 2011 / 00:00 500 accesări

Circa 6,6 miliarde de dolari trimişi cu avionul în Irak, după începerea războiului din 2003, pentru reconstrucţie, ar fi fost furaţi, a declarat un oficial american care anchetează fraudele din Irak. După invazia Irakului condusă de SUA, administraţia Bush a trimis atât de mulţi bani lichizi în ţara din Orientul Mijlociu, pentru a plăti pentru reconstrucţie şi pentru alte proiecte, încât autorităţile americane au stabilit o nouă unitate de măsură, relatează ”LA Times”. Oficiali de la Pentagon au stabilit că un avion cargo C-130 Hercule poate transporta 2,4 miliarde de dolari în bancnote de 100 de dolari. Până în mai 2004, SUA ar fi trimis 12 miliarde de dolari cu avionul în Irak, cel mai mare transport internaţional, pe cale aeriană, de bani din istorie. Luna aceasta, Pentagonul şi Guvernul irakian ar trebui să finalizeze programul. Însă, în pofida anilor de audit şi anchete, oficialii americani din Departamentul Apărării spun că nu ştiu ce s-a întâmplat cu 6,6 miliarde de dolari. Şi, pentru prima dată, inspectori federali de audit sugerează că o parte din bani au fost furaţi, nu doar rătăciţi în urma unei greşeli de contabilitate. Stuart Bowen, inspector general special pentru reconstrucţia Irakului, un birou creat de Congres, a declarat că cele 6,6 miliarde de dolari ar putea reprezenta cel mai mare furt de fonduri din istoria naţională.

Misterul reprezintă un subiect delicat pentru Pentagon şi o sursă de tensiune pentru relaţiile Washingtonului cu Bagdad. Oficiali irakieni ameninţă că vor sesiza justiţia pentru a cere banii, care proveneau din vânzări de petrol irakian, din bunuri irakiene confiscate şi din surplusul de fonduri din programul ONU Petrol contra Hrană. Oficiali irakieni susţin că Guvernul SUA era obligat să gestioneze banii în baza unui acord semnat în 2004 cu Irakul. Congresul, care a alocat circa 61 de miliarde de dolari din banii contribuabililor americani pentru proiecte similare de reconstrucţie şi dezvoltare în Irak, nu priveşte cu ochi buni această ameninţare. Furtul unei sume atât de mari de bani poate părea puţin probabil dar oficiali americani nu exclud această posibilitate. Unii contractori americani au fost acuzaţi că au sustras zeci de milioane de dolari prin mită, după invazie. Dar oficialii irakieni sunt consideraţi principalii vinovaţi. Trimiterea de bani cu avionul din SUA a reprezentat o măsură disperată, organizată atunci când administraţia Bush era nerăbdătoare să reia serviciile guvernamentale şi să ajute o economie distrusă, pentru a le oferi irakienilor încredere că o nouă ordine reprezintă o îmbunătăţire considerabilă faţă de regimul lui Saddan Hussein. Casa Albă a decis să folosească banii din aşa-numitul Fond pentru Dezvoltarea Irakului, creat de Federal Reserve pentru a ţine banii strânşi în anii în care regimului lui Saddan Hussein a fost vizat de sancţiuni economice şi comerciale dure.

Banii au fost duşi cu camioane de la sediul Federal Reserve din New Jersey la baza aeriană militară Andrews din Maryland, apoi transportaţi cu avionul la Bagdad. Acolo, oficialii americani i-au depozitat într-un seif subteran dintr-unul dintre palatele lui Saddan Hussein, precum şi la bazele militare ale SUA şi, în cele din urmă, au distribuit banii ministerelor irakiene şi contractorilor. Însă oficialii SUA nu au avut, adesea, nici timpul, nici personalul necesar pentru controale financiare stricte. Astfel, milioane de dolari au fost luate cu camioane de agenţii irakiene sau contractori. Anchetatorii Comisiei pentru Reformă Guvernamentală a Camerei Reprezentanţilor au subliniat în 2005 că oficialii americani nu au folosit, practic, niciun control financiar în ceea ce priveşte retragerile enorme de bani ajunse în Irak şi există dovezi privind pierderi substanţiale, fraudă şi abuzuri în cheltuirea şi rambursarea forndurilor irakiene.

Taguri articol


12