Cotidianul „Telegraf“ continuă să vă prezinte candidații Partidului Social Democrat Constanța la alegerile parlamentare. În această ediție vi-l prezentăm pe dr. Ștefan Mihu, care candidează pe poziția a treia în lista de candidați PSD pentru Senat. Fost director al Administraţiei Finanţelor Publice Constanţa, Ștefan Mihu este doctor în economie, fiind lector universitar doctor în cadrul Universității „Spiru Haret“, Facultatea de Științe Juridice și Stiințe Economice Constanța. Totodată, Mihu este vicepreședinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România.
Reporter (Rep.): Sunteți lector universitar și vicepreședinte al Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România. Partidul Social Democrat și-a propus, prin programul de guvernare, consolidarea clasei de mijloc. În ce fel?
Ștefan Mihu (Ș.M.): În primul rând, trebuie să folosim creşterea economică astfel încât să aducem mai mulţi români în clasa de mijloc. Există bani la buget pentru majorări salariale, iar dacă Partidul Social Democrat va ajunge la guvernare, va creşte salariul minim la 1.450 de lei în 2017 şi la 1.750 de lei în 2020, deci o creștere de 40%. De asemenea, vom pune în aplicare legea salarizării unitare, crescând salariile bugetarilor cu 56% în următorii trei ani. Alte măsuri prevăzute în programul de guvernare vizează eliminarea impozitului pe venit pentru cei cu salarii mai mici de 2.000 de lei pe lună și reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10% pentru cei cu salarii mai mari de 2.000 de lei pe lună. Dacă Partidul Social Democrat va guverna, în următorii patru ani, peste un milion de români vor avea salarii de peste 1.000 de euro şi vor face parte din clasa de mijloc.
Rep.: Care sunt cele mai importante măsuri pe care le aveți în vedere pentru sectorul public?
Ș.M.: În programul nostru de guvernare am luat în calcul o creştere cu 56% a salariului mediu brut pentru toţi salariaţii din sistemul public, dar și asigurarea unui fond de premiere de 5% în cadrul tuturor instituţiilor publice pentru stimularea angajaţilor performanţi. Celelalte măsuri prevăd plata tuturor orelor suplimentare și acordarea unui tichet de vacanţă anual egal cu valoarea salariului minim din acel an. Foarte importante sunt însă pregătirea și profesionalismul celor care activează în sectorul public. De aceea, dorim să implementăm frecventarea cursurilor de formare continuă pentru angajaţii din acest sector. Cursurile vor fi organizate anual pentru toţi salariaţii.
Rep.: Există bani în buget pentru ca toate aceste măsuri să poată fi puse în aplicare?
Ș.M.: Există. Partidul Social Democrat a crescut salariile bugetarilor între 2012 şi 2015 cu peste 60%. Aşa cum am reuşit să creştem salarii şi am adus România pe creştere economică, aşa vom reuşi şi în 2017 - 2020 creşteri de 56%. Creşterile propuse de noi sunt bazate pe un model economic solid, prezentat în program, din următoarele surse: Fondul Suveran de Dezvoltare şi Investiţii, programul de investiţii publice, fonduri europene, creşterea economică şi creşterea consumului.