Peştele consumat de două ori pe săptămînă este mai eficace în îmbunătăţirea capacităţilor de memorare şi concentrare decît suplimentele alimentare pe bază de plante sau ulei de peşte, care sînt şi scumpe. Potrivit unui studiu preluat de Reuters, grupul pentru protecţia consumatorilor Choice a testat mai multe suplimente alimentare şi a descoperit că două porţii săptămînale de peşte gras, bogat în acizi Omega 3, pot contribui la îmbunătăţirea capacităţilor creierului la fel de mult ca suplimentele alimentare pe bază de ginkgo biloba sau ulei de peşte. Suplimentele cu ulei de peşte conţin o doză mai mică de acizi graşi Omega 3 decît cea recomandată zilnic. “Suplimentele alimentare sau produsele pe bază de plante nu sînt o opţiune deşteaptă. Consumul mai mare de peşte este, însă”, a indicat purtătorul de cuvînt al grupului Choice, Christopher Zinn.
Raportul indică faptul că australienii cheltuie aproximativ un milion de dolari australieni (930.200 de dolari americani) pe suplimentele cu ginkgo biloba, pe prospectul cărora scrie că menţin vioiciunea spiritului şi îmbunătăţesc capacitatea de memorare şi concentrare. Studiile efectuate asupra acestor suplimente au dat rezultate amestecate, specialiştii fiind de părere că există prea puţine motive pentru a le recomanda, a indicat Choice. Însă cum alte studii indică faptul că australienii nu consumă suficiente cantităţi de fructe de mare şi peşte pentru a obţine necesarul de acizi Omega 3, Choice spune că suplimentele cu ulei de peşte ar putea fi o soluţie. Zinn a adăugat că există mai multe modalităţi de a îmbunătăţi capacităţile mintale, precum o dietă alimentară echilibrată, menţinerea relaţiilor sociale, efectuarea de exerciţii fizice şi mintale.