Pesticidele ne prostesc!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Chimicalele modifică structura creierului

Pesticidele ne prostesc!

Monden 26 Februarie 2013 / 00:00 441 accesări

VIITOR SUMBRU Copiii expuşi la pesticide, înainte de a se naşte, riscă să aibă o dezvoltare intelectuală net inferioară faţă de cei care au fost feriţi de chimicale. Limitarea dezvoltării intelectuale începe să se observe mai ales în jurul vârstei de şapte ani. La această concluzie au ajuns trei studii efectuate timp de opt ani. Rezultatele studiilor, dintre care două efectuate la New York, iar celalălt, într-o comunitate agricolă din California, i-au pus pe gânduri pe cercetătorii ale căror concluzii sunt mai mult decât pesimiste.

Copiii de şapte ani, unii expuşi, alţii nu, pesticidelor, în timpul vieţii intrauterine, au efectuat un test de inteligenţă, sub supravegherea cercetătorilor, iar cei din prima grupă au dovedit că au un IQ cu 5,5 puncte mai scăzut faţă de cei din a doua grupă. Pentru a stabili concentraţia de pesticide din organismul viitorilor nou-născuţi, cercetătorii au luat probe din urina mamelor şi au testat, la nivelul ombilicului, concentraţia de clorpirifos, una dintre cele mai răspândite substanţe chimice, utilizată în interiorul locuinţelor. Mamele care au intrat în contact cu această substanţă au dat, în general, naştere unor copii cu un nivel de inteligenţă mai scăzut, iar cele care s-au ferit de clorpirifos au avut şansa să aibă copii cu un intelect normal.

Clorpirifosul este un insecticid care face parte din categoria pesticidelor organofosforice, iar toxicitatea sa, la nivelul creierului, a fost demonstrată cu ani în urmă. În 2001, Agenţia americană pentru Protecţia Mediului a interzis utilizarea sa în locuinţe împotriva insectelor.

MUTAŢII GENETICE NEDORITE Şi geneticianul Gerald Crabtree din cadrul Universităţii Stanford a ajuns la concluzia că în secolul super-tehnologizării inteligenţa oamenilor scade proporţional cu descoperirile ştiinţifice. Strâns legate de scăderea intelectului uman sunt mutaţiile genetice degenerative, care fac ravagii printre „oamenii secolului XXI”. „Cred cu tărie că dacă un atenian din anul 1000 î.Hr. ar apărea în mijlocul nostru, ar fi unul dintre cei mai sclipitori gânditori, un orator de excepţie, un politician desăvârşit, care ar vedea de departe esenţa lucrurilor. Mai mult, dacă ar fi în cercul nostru de prieteni, ar fi persoana care ar avea cea mai mare stabilitate emoţională, nefiind nevoit să meargă la psiholog pentru terapii de ore întregi”, afirmă geneticianul Crabtree.

În replică, cercetătorii de la Harvard au descoperit că unul din elementele care duc la scăderea IQ-ului populaţiei este chiar fluorul, substanţă folosită frecvent în apa pe care o consumăm de la robinet. Acesta este cel de-al 24-lea studiu care are acelaşi rezultat privind efectele pe care fluorul din apă le are asupra IQ-ului copiilor. Mai mult, pesticidele, care se găsesc peste tot în fructele şi legumele din comerţ, produc schimbări dramatice în structura creierului, iar cel mai şocant este scăderea inteligenţei populaţiei consumatoare. Nu în ultimul rând, un studiu realizat pe 14.000 de copii arată legătura dintre alimentele procesate şi scăderea IQ-ului. Rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare: dacă un copil începe să consume hrană procesată organic de la trei ani, în următorii cinci ani se va observa declinul IQ-ului său.

Taguri articol


12