Situaţia stocurilor principalelor specii de peşte din Marea Neagră a devenit subiect de dezbatere în cadrul Primei întâlniri a Grupului de Lucru pentru Marea Neagră al Consiliului General pentru Pescărie de la Marea Mediterană (GFCM). Întâlnirea a debutat ieri şi va dura până pe 18 ianuarie. Evenimentul are loc la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare Marină (INCDM) “Grigore Antipa” din Constanţa şi este organizat în parteneriat cu GFCM. La întâlnire participă experţi din statele riverane Mării Negre (România, Bulgaria, Turcia, Georgia, Rusia şi Ucraina), precum şi reprezentanţi ai GFCM, Comisiei Europene, Comisiei Mării Negre. “Situaţia stocurilor de peşte nu este una optimistă, de aceea este important să se întărească colaborarea ţărilor riverane pentru a se lucra într-un mod mai durabil pentru păstrarea resurselor şi surselor de hrană pentru prezent şi viitor. Scopul întâlnirii este evaluarea stării actuale a pescuitului şi acvaculturii, identificarea problemelor şi căutarea soluţiilor într-o manieră cât se poate de urgentă”, a declarat secretarul general al GFCM, Abdellah Srour.
MĂSURI DE CONSERVARE Situaţia stocurilor de peşte este cu atât mai gravă cu cât limitele pescuitului ilegal din Marea Neagră nu sunt cunoscute. “Pescuitul ilegal neraportat şi nereglementat constituie marea hibă a tuturor pescăriilor. Nimeni nu riscă să fure o specie care nu are valoare, prin urmare sunt specii exploatate la maxim, cum ar fi calcanul, rechinul şi hamsia şi specii subexploatate: şprotul şi bacaliarul. Cel mai grav este că uneltele de capturare a calcanului sunt abandonate şi rămân funcţionale ani de zile şi astfel apar capturile complementare, victime fiind delfinii”, a declarat directorul INCDM “Grigore Antipa”, Simion Nicolaev.
În ceea ce priveşte conservarea speciilor din Marea Neagră, Comisia Europeană (CE) impune anumite măsuri de conservare. Potrivit lui Nicolaev, la nivelul CE există un comitet care analizează rapoartele naţionale de pescuit şi prezintă o expertiză neutră, stabilind, totodată, nivelele de exploatare. “Pentru 2012, capturile totale admise la calcan pentru România şi Bulgaria sunt 84,6 tone. Pe lângă aceste decizii ale CE se stabilesc şi dimensiunile minime ale ochiurilor de plasă şi ale peştilor exploataţi”, a mai spus Nicolaev. De asemenea, pentru dezvoltarea activităţii pescăreşti la Marea Neagră, din 2012 vor demara activităţile de modernizare a Portului Midia, care va fi reprezentativ pentru România. Importurile, exporturile şi principalul trafic de peşte urmând să se realizeze prin acest port.