Cîntăreţul britanic, aflat la Forumul Economic Mondial de la Davos, din Elveţia, a declarat că vrea să creeze un site de Internet în genul YouTube, pe care să fie încărcate înregistrări video care au ca subiect încălcarea drepturilor omului. Peter Gabriel a participat la forum pentru a obţine finanţare sau tehnologie pentru asociaţia fondată de el în anul 1992, Witness, care doreşte să evidenţieze un subiect grav, încălcarea drepturilor omului, printr-un site unde să fie încărcate înregistrări video realizate de oricine cu o cameră sau un telefon mobil. Cîntăreţul s-a referit astfel la o nouă tendinţă în jurnalism, capacitatea oamenilor obişnuiţi de a înregistra şi distribui ştirile şi evenimentele rapid, cu ajutorul telefoanelor mobile şi al camerelor de filmat.
Peter Gabriel negociază cu Google, proprietarul site-ului YouTube, pentru realizarea acestui proiect. YouTube şi alte site-uri de Internet precum MySpace sînt comunităţi sociale online foarte populare, unde utilizatorii fac schimb de înregistrări video, fotografiii şi puncte de vedere personale unii cu ceilalţi.
Asociaţia Witness colaborează de multă vreme cu fundaţii pentru drepturile omului din întreaga lume la campanii pentru liminarea abuzurilor. Anul trecut, asociaţia a realizat un film de 27 de minute care a avut ca scop expunerea închisorilor secrete deţinute de Statele Unite şi de alte guverne. Peter Gabriel a declarat că moartea în închisoare a activistului anti-Apartheid Stephen Biko, în anul 1977, l-a determinat să se angajeze în astfel de activităţi. Atunci, muzicianul a compus o piesă devenită foarte populară, "Biko". Ulterior, a susţinut mai multe concerte pentru susţinerea unor cauze nobile, precum cel organizat în anul 1988 de Amnesty International Human intitulat "Rights Now!", unde i s-au alăturat Sting, Bruce Springsteen, Tracy Chapman şi Youssou N'Dour.