Petiţie pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Preşedinţia şi Parlamentul Franţei

Petiţie pentru repatrierea osemintelor lui Brâncuşi!

Cultură 16 Noiembrie 2011 / 00:00 503 accesări

Poetul Laurian Stănchescu şi o româncă îmbrăcată în port naţional au depus la palatul Elysée şi la Parlamentul francez, luni, un text prin care cer repatrierea osemintelor sculptorului Constantin Brâncuşi, care este înmormântat la Paris. Cei doi admiratori ai sculptorului român au ajuns în capitala Franţei în urmă cu câteva zile, după un marş de 2.000 de kilometri, care a început pe 21 mai, în satul natal al lui Brâncuşi, Hobiţa.

Mesager al mai multor admiratori ai lui Brâncuşi, Laurian Stănchescu a spus că demersul său, acela de a cere repatrierea osemintelor sculptorului, se bucură şi de susţinerea mai multor parlamentari români. Acesta a mai spus că, în cazul în care nu va primi un răspuns pozitiv din partea autorităţilor franceze, va face greva foamei, la întoarcerea la Bucureşti.

„Cu puţin timp înainte de a se stinge, Brâncuşi s-a confesat unui preot ortodox şi i-a spus acestuia că este nefericit pentru că va muri şi va fi înmormântat într-o ţară străină\", a spus Laurian Stănchescu.

„RUGĂM ÎN GENUNCHI POPORUL FRANCEZ SĂ TRIMITĂ ÎN ROMÂNIA RĂMĂŞIŢELE LUI CONSTANTIN BRÂNCUŞI” În petiţia sa trimisă la palatul Elysée, în atenţia preşedintelui Nicolas Sarkozy, Stănchescu a scris: „Rugăm în genunchi poporul francez să trimită în România rămăşiţele lui Constantin Brâncuşi. Ruga noastră către poporul francez este una de la frate la frate, din suflet, pentru a împlini nobila dorinţă a artistului român\".

Pe 10 mai, Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN) a anunţat că va începe procedurile pentru înscrierea Ansamblului Monumental „Calea Eroilor\" de la Târgu Jiu, care cuprinde operele lui Constantin Brâncuşi „Masa Tăcerii\", „Poarta Sărutului\" şi „Coloana Infinitului\", pe lista patrimoniului mondial UNESCO.

Figură centrală în mişcarea artistică modernă, Constantin Brâncuşi este considerat unul din cei mai mari sculptori ai secolului al XX-lea. Sculpturile sale se remarcă prin eleganţa formei şi utilizarea sensibilă a materialelor. Verticalitatea, orizontalitatea, greutatea, densitatea şi importanţa acordată luminii şi spaţiului sunt trăsăturile caracteristice ale creaţiei lui Brâncuşi. Opera sa a influenţat profund conceptul modern de formă în sculptură, pictură şi desen.



12