Petre Covacef prezintă „Cuibul Reginei”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Palatul Elisabeta

Petre Covacef prezintă „Cuibul Reginei”

Cultură 22 Octombrie 2011 / 00:00 984 accesări

Îndrăgostit irevocabil de Dobrogea natală, căreia i-a dedicat o serie de cărţi, în care-i evocă istoria şi specificul locului, din perspectiva unui inginer sedus ireversibil de muza Clio, Petre Covacef revine în atenţia publicului fidel care-i aşteaptă cu nerăbdare cărţile, cu o nouă lucrare specială: „Cuibul Reginei”. Lansarea va avea loc marţi, în capitală, la Palatul Elisabeta, fiind inclusă, potrivit autorului, în programul jubileului de 90 de ani al Majestăţii Sale Regele Mihai. Monografia a apărut, anul acesta, în condiţii grafice deosebite, la editura Yacht Club Român.

„Povestea acestei cărţi începe în anul 1968, când am început să lucrez la digul de larg al portului Constanţa, ca proaspăt absolvent de numai doi ani al Facultăţii de Construcţii Hidrotehnice. De pe treptele de piatră ale digului, vedeam o clădire enigmatică, ce ascundea o grămadă de istorie. Istorie de care fusesem văduvit în şcoala noului regim şi despre care ştiam că nu era prea bine să aduci aminte. În şoaptă, umbla vorba că ar fi fost pavilionul de vară al unei regine, dar era mai bine să nu vorbeşti despre asta”, scrie ing. Petre Covacef, în prefaţa lucrării.

„Numai piloţii, cei care aduceau şi scoteau navele din port, nu respectau această interdicţie. Aşa se face că, în nopţile liniştite, în anonimatul pâlniei megafoanelor, răsuna, parcă în spirit de frondă, anunţul făcut de dispeceratul portului: „Sunt travers de Cuibul Reginei”. Şi astfel, în liniştea nopţilor de vară, sintagma interzisă se propaga din puternicile megafoane de la Poarta 4, până la Poarta 1 şi hăt spre Cazinou, spre deliciul chefliilor aflaţi la „Terasa Farul”, amplasată sus pe mal, la Poarta 2.

Pavilionul regal a fost proiectat de Victor Stephănescu şi construit de Anghel Saligny, după ideile Reginei Elisabeta, regina-poetă care s-a impus în literatură cu numele de Carmen Sylva. Clădirea a fost distrusă într-un incendiu, în 1927, fiind reconstruită în anii 1928-1929. Cuibul Reginei se transformă în muzeu în 1996, la împlinirea a 100 de ani de la începerea oficială a lucrărilor de construcţie a portului.

Taguri articol


12