„Petrecerea anotimpurilor”, în viziunea lui Florin Ferendino

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

„Petrecerea anotimpurilor”, în viziunea lui Florin Ferendino

Cultură 07 Martie 2011 / 00:00 960 accesări

Îndrăgostit de spectacolul naturii, pictorul Florin Ferendino revine în faţa publicului larg, dar şi a specialiştilor, cu o nouă expoziţie personală care evidenţiază predilecţia sa pentru peisajul dobrogean, surprins în diferite perioade ale anului. „Petrecerea anotimpurilor”, aşa cum se prezintă pe simezele Muzeului de Artă, surprinde vocaţia de colorist şi peisagist a plasticianului, lucrările sale fiind scăldate de lumina specială a Dobrogei care a impresionat şi continuă să fascineze generaţii întregi de artişti.

Copaci golaşi sau cu frunze verzi ori arămii, în funcţie de anotimp, case răzleţe din satele dobrogene, drumuri prăfuite pe marginea cărora pasc măgăruşi, peisaje marine, dar şi naturi statice cu flori de o prospeţime şi un colorit ce se apropie de ireal ilustrează elocvent „Petrecerea anotimpurilor”. Expoziţia pictorului şi profesorului constănţean care predă Desenul la Colegiul Naţional de Arte „Regina Maria” reprezintă, totodată, un periplu prin satele dobrogene: Negreşti, Fântâna Mare, Cobadin, Slava Rusă, Slava Cercheză şi prin locurile speciale, Cheile Dobrogei sau Munţii Măcinului, fără a ocoli Delta Dunării. „Fiind născut în Constanţa, sunt atras de peisajul dobrogean care este unic în ţară, cu multă lumină, cu multă culoare. Anotimpurile îţi permit să surprinzi anumite aspecte din sate, de pe dealuri, ale ţărmurilor de mare. Sunt pasionat de peisajul din Deltă cu apă, stuf, pământ, cer... Am luat repartiţie guvernamentală la Tulcea, după terminarea facultăţii, special pentru peisajul tulcean”, a spus pictorul.

Cea de-a VIII-a expoziţie personală a lui Florin Ferendino, o adevărată feerie cromatică, emană optimism, bucuria de a trăi şi sentimentul de prosternare în faţa inefabilului naturii. Cele peste 80 de lucrări realizate pe parcursul a doi ani - pictură, acuarelă şi pastel - par să dea evenimentului plastic un caracter retrospectiv.

„Este o expoziţie egală din punct de vedere valoric - iar cota valorică este înaltă -, unitară şi stenică. Culoarea induce o stare de bine pe care un pictor atât de echilibrat, atât de luminos, un pictor al Dobrogei, aşa cum este Florin Ferendino, a căutat-o ca o aspiraţie stilistică, dar şi ca o caracteristică a unei viziuni personale”, a apreciat criticul de artă Doina Păuleanu.

Penultima expoziţie a lui Ferendino, deschisă tot la Muzeul de Artă, în 2007, s-a numit „Anotimpuri în Dobrogea”.

Taguri articol


12