Miliardarul Petro Poroşenko s-a clasat pe primul loc în scrutinul prezidenţial de ieri din Ucraina, cu 55,9% din voturile exprimate, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne. Dacă aceste estimări vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Poroşenko va deveni preşedinte al Ucrainei încă din primul tur de scrutin. Peste 36 de milioane de alegători au fost chemaţi la urne în Ucraina, în cadrul unui scrutin prezidenţial anticipat, desfăşurat pe fondul conflictului separatist din estul ţării. La ora 15.00, rata de participare la vot era de 38,5%. În scrutinul din 2010, la aceeaşi oră, rata de participare era de 45%. Cea mai intensă participare la urne se înregistra, la ora 12.00, în regiunea Kiev (22,7%). Cea mai scăzută rată de participare era în regiunea Doneţk, unde votaseră doar 5,48% dintre alegătorii înscrişi. În Lugansk, rata de participare era de 8,23%, iar în Odesa, 12,17%. La ambasada Ucrainei din Bucureşti se înregistra, la ora 18.00, o prezenţă la vot de 35% la alegerile prezidenţiale. Pe listele electorale sunt înscrişi 231 de cetăţeni ucraineni, a precizat reprezentantul ambasadei Ucrainei la Bucureşti. Secţiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (8.00, ora României) şi s-au închis la ora 20.00 (20.00, ora României).
JURNALIST ITALIAN UCIS Un fotoreporter italian a fost ucis într-un atac cu obuze comis ieri dimineaţă în oraşul ucrainean Slaviansk, în cursul scrutinului prezidenţial din Ucraina. Potrivit agenţiei ANSA, Ministerul italian de Externe a fost informat de autorităţile ucrainene că jurnalistul italian Andrea Ronchelli, în vârstă de 30 de ani, a fost omorât într-un atac cu obuze de mortieră. Jurnalistul se afla la Slaviansk pentru a relata despre scrutinul prezidenţial din această zonă separatistă, situată în estul Ucrainei. În afară de fotoreporterul italian, în atac a fost omorât şi un cetăţean rus. Un militar din cadrul Gărzii Naţionale ucrainene a fost omorât, iar alţi doi au fost răniţi în confruntări armate care au avut loc ieri dimineaţă la Slaviansk.
PROTESTE VIOLENTE Mii de simpatizanţi pro-ruşi care contestau scrutinul prezidenţial din Ucraina au organizat un miting, ieri, în faţa vilei din Doneţk a omului de afaceri Rinat Ahmetov, patronul echipei de fotbal Şahtior Doneţk, care a criticat deschis mişcarea separatistă pro-rusă. Forţele de ordine nu au intervenit împotriva participanţilor la marşul din Doneţk. Separatiştii pro-ruşi nu au permis derularea ”scrutinului prezidenţial nelegitim” în regiunea Doneţk, unde doar 20% dintre secţiile de votare au fost deschise.
PROMISIUNI Petro Poroşenko intenţionează să înfiinţeze Ministerul pentru Afacerile Crimeei, care să coordoneze procedurile pentru revenirea în Ucraina a regiunii anexate de Rusia. ”Primul lucru care trebuie făcut este să aducem pacea pentru toţi cetăţenii ucraineni. Iar persoanele înarmate trebuie să părăsească oraşele şi satele ucrainene”, a spus Poroşenko după ce a votat la Kiev. La rândul său, fostul premier Iulia Timoşenko a reiterat că ”doar un referendum privind aderarea Ucrainei la NATO poate aduce pacea”.
VIZITĂ NEANUNŢATĂ Premierul rus, Dmitri Medvedev, a sosit ieri în Crimeea, într-o vizită neanunţată în fosta regiune ucraineană anexată recent de Rusia, informează Russia Today. Potrivit Guvernului rus, Dmitri Medvedev a sosit într-o vizită de lucru de două zile în Crimeea. Aceasta este a doua vizită în Crimeea efectuată de Medvedev după anexarea regiunii ucrainene de către Rusia. Pe 31 martie, Medvedev a organizat o şedinţă de guvern în Crimeea. ”Vizita premierului rus în Crimeea ocupată, efectuată exact în ziua scrutinului prezidenţial din Ucraina, este o provocare deliberată, ce are scopul destabilizării situaţiei în Ucraina”, a reacţionat Ministerul ucrainean de Externe. ”Vizita intră în contradicţie cu dorinţa exprimată de preşedintele Vladimir Putin privind derularea în mod calm a alegerilor din Ucraina”, a adăugat diplomaţia de la Kiev.