Două noi rapoarte ştiinţifice ridică grave semne de întrebare legate de poluarea lăsată în urmă de petrolul deversat în Golful Mexic, despre care oficialii British Petroleum (BP) susţineau că a fost aproape complet eliminat. Într-unul dintre rapoarte, cercetătorii Universităţii Georgia susţin că trei sferturi din petrolul scurs ca urmare a exploziei platformei Deepwater Horizon pluteşte în continuare la suprafaţa oceanului şi ameninţă ecosistemul local. Charles Hopkinson, unul dintre cercetătorii implicaţi direct în investigatii, a declarat că aproape 79% din cei 4,1 milioane de barili de petrol deversaţi în Golf, care nu au fost captate direct lângă puţul petrolier, a rămas în apele oceanului.
Raportul se bazează pe analiza unor informaţii şi estimări guvernamentale date publicităţii pe data de 2 august. Potrivit lui Charles Hopkinson, acestea au fost greşit interpretate, presupunându-se că 75% din petrolul scurs în Golful Mexic ori s-a evaporat, ori s-a dizolvat, ori a dispărut prin alte metode, iar doar 25% ar fi rămas în apă. ”Ideea ca 75% din petrolul scurs a dispărut şi nu mai există motive de îngrijorare pentru mediului înconjurător este absolut incorectă”, a subliniat cercetătorul.
Potrivit unui alt studiu, realizat de cercetătorii Universităţii Florida de Sud, analizele făcute în zona nord-vestică a Golfului au arătat că petrolul a poluat sedimentele dintr-un canion subacvatic, având un nivel foarte toxic pentru organismele marine.