CÂŞTIG ISTORIC ÎN ROMÂNIA Profitul grupului Petrom a crescut cu 72%, în 2011, la un record naţional de 887 milioane euro (3,759 miliarde lei). Este cel mai mare câştig înregistrat vreodată de o companie românească. Numai în trimestrul IV, Petrom a câştigat 838 milioane lei, pe fondul creşterii cu 17% a vânzărilor, la 6,39 miliarde lei. Explicaţia este simplă - a fost cerere (asta ca să ne aducem aminte de afirmaţia legendară a CEO-ului Petrom, Mariana Gheorghe). Nu vă imaginaţi însă că muntele de bani va avea vreun efect asupra preţurilor practicate. Potrivit Marianei Gheorghe, compania va continua politica de creştere moderată a preţurilor la carburanţi. Iarăşi, scuze (ca să nu spunem explicaţii) sunt multe - preţul barilului de petrol este în urcare, din cauza situaţiei tensionate din Iran, accizele au fost majorate de la 1 ianuarie 2012 şi (dar asta nu se spune oficial) Petrom a fost amendată oficial de Consiliul Concurenţei şi trebuie să plătească circa 504 milioane lei.
ŢIŢEIUL RĂMÂNE LA COTE ÎNALTE Pentru anul în curs, OMV Petrom estimează că preţul mediu al ţiţeiului va rămâne peste nivelul de 100 dolari/bbl. În 2011, rezultatul financiar a fost influenţat pozitiv şi de preţul ţiţeiului, care s-a scumpit cu peste 40% faţă de 2010. „Ne vom concentra în continuare pe mărirea eficienţei şi disciplina financiară, în vederea dezvoltării durabile şi atingerii potenţialului de creştere”, a completat Mariana Gheorghe. Tot ieri, după anunţul datelor financiare, Petrom a mai comunicat că joint-venture-ul cu ExxonMobil este un succes - s-a descoperit un zăcământ de gaze naturale de circa 42 - 84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3 - 6 ori consumul anual al României. Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1, amplasat în perimetrul Neptun al Mării Negre, la 170 kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 metri.
PRIMA EXTRAGERE DE GAZE - 2020 Operaţiunile de foraj costă în jur de un milion euro pe zi, însă câştigul final ar putea fi uriaş, mai ales dacă cele două companii vor începe exploatarea după ce piaţa energiei se liberalizează. Deocamdată este prea devreme pentru a spune dacă perimetrul Neptun este exploatabil comercial sau nu. „Totuşi, dacă viitoarele lucrări vor confirma fezabilitatea tehnică şi comercială a producţiei de gaze naturale, viitoarele investiţii ar putea ajunge la câteva miliarde dolari, iar prima extragere ar putea avea loc cel mai devreme spre sfârşitul deceniului”, se arată într-o comunicare a Petrom. În 2012, piaţa românească a gazelor a crescut cu 3%, la 14,2 miliarde metri cubi.