Armata nord-coreeană a anunţat ieri că va pune capăt unui acord privind prevenirea oricărei confruntări armate cu Coreea de Sud, în contextul unei crize acute în Peninsula Coreeană. Şeful Statului Major nord-coreean a avertizat, într-un mesaj transmis forţelor armate sud-coreene, în legătură cu posibilitatea unui atac imediat, în cazul în care Coreea de Sud va încălca frontiera intercoreeană din Marea Galbenă.
Acest nou anunţ intervine în contextul în care Phenianul a hotărât să rupă relaţiile bilaterale cu Seulul şi a proferat, miercuri, noi ameninţări la adresa regimului sud-coreean. Ieri, Coreea de Nord a ameninţat că va bloca accesul Coreei de Sud în zona industrială comună de la graniţă, a informat agenţia Yonhap. Parcul industrial Kaesong, situat la doar zece kilometri nord de zona demilitarizată, găzduieşte uzine şi fabrici deţinute în total de 121 de companii sud-coreene. Circa 700 de sud-coreeni lucrează în această zonă. Miercuri, Coreea de Nord a expulzat opt oficiali guvernamentali sud-coreeni din zona industrială. Această nouă criză între cele două ţări surori dar inamice, despărţite de la sfârşitul Războiului Coreei (1950-1953), a fost declanşată de publicarea, săptămâna trecută, a rezultatelor unei anchete internaţionale care stabilea că o corvetă sud-coreeană, Cheonan, a fost scufundată de o torpilă nord-coreeană. În acest incident au fost ucişi 46 de marinari sud-coreeni. Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, a reafirmat, miercuri, susţinerea SUA faţă de Coreea de Sud, care intenţionează să determine Coreea de Nord să “plătească” pentru scufundarea corvetei şi să ceară Consiliului de Securitate al ONU noi sancţiuni împotriva Phenianului. Clinton, care a dat asigurări Seului de angajamentul ferm al SUA privind securitatea aliatului său sud-coreean, a cerut regimului izolat de la Phenian să înceteze provocările şi politica sa de ameninţare.
Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, va trimite, în Coreea de Sud, o echipă de experţi ruşi pentru a analiza rezultatele anchetei internaţionale asupra scufundării corvetei sud-coreene Cheonan, a anunţat Kremlinul. “Medvedev consideră extrem de importantă stabilirea cauzei exacte a pierderii navei şi să se descopere cu precizie cine poartă responsabilitatea pentru aceste evenimente”, a precizat Kremlinul. “În cazul în care este stabilită vinovăţia, măsurile considerate necesare şi adecvate de către comunitatea internaţională trebuie să fie luate”, a adăugat preşedinţia rusă.