Phenianul a întrerupt comunicaţiile militare cu Seulul

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Telefonul nu mai sună

Phenianul a întrerupt comunicaţiile militare cu Seulul

Externe 28 Martie 2013 / 00:00 401 accesări

Coreea de Nord a anunţat ieri că armata sa a întrerupt linia telefonică de urgenţă cu armata sud-coreeană şi şi-a ameninţat rivalul şi pe aliatul american al acestuia cu un atac nuclear. ”Începând din acest moment, toate comunicaţiile militare Nord-Sud vor fi tăiate. Într-o situaţie în care un război poate izbucni în orice moment, nu mai este nevoie să fie menţinute”, a anunţat agenţia de presă guvernamentală nord-coreeană KCNA, citând un oficial militar de rang înalt. Linia va rămâne suspendată atât timp cât vor dura acţiunile ostile şi anacronice din partea Coreei de Sud, a mai anunţat KCNA. Coreea de Nord a întrerupt, la jumătatea lui martie, ”telefonul roşu” între Phenian şi Seul, o linie de comunicaţii în caz de urgenţă. Această legătură, instalată în 1971, a fost suspendată deja în cinci rânduri de Coreea de Nord, ultima dată în 2010.

”Lideri nord-coreeni se vor reuni în zilele următoare, pentru a decide asupra unor probleme importante, în vederea avansării victorioase a revoluţiei coreene”, mai informează KCNA, care nu a precizat nici data şi nici natura subiectelor abordate. Această reuniune va marca, de asemenea, un punct de cotitură în împlinirea Juche, ideologia nord-coreeană ce are la bază autosuficienţa economică. În opinia unor experţi sud-coreeni, deciziile ar putea fi supuse - şi aprobate - Parlamentului ţării, care se reuneşte lunea viitoare. De la începutul lui martie, când au fost adoptate noi sancţiuni ONU împotriva Phenianului, Coreea de Nord şi-a intensificat retorica belicoasă, ameninţând în mod regulat Seulul şi pe aliatul acestuia, Washingtonul, cu lovituri strategice şi un război total. Sancţiunile ONU reprezentau o ripostă la testul nuclear efectuat pe 12 februarie de nord-coreeni. Phenianul a anunţat marţi că şi-a plasat armata în stare de luptă şi a cerut unităţilor sale speciale să se pregătească de eventuale lovituri împotriva SUA. Washingtonul s-a declarat ”preocupat de orice ameninţare agitată de nord-coreeni şi pregătit să răspundă oricărei eventualităţi”. În acest context exploziv, aruncarea unei grenade de către un militar sud-coreean la frontieră, ieri dimineaţă, a provocat declanşarea unei alerte de scurtă durată. Militarul a crezut că a văzut un obiect mişcând în întuneric, în apropiere de frontiera intercoreeană şi s-a temut de o posibilă infiltrare, a declarat Ministerul sud-coreean al Apărării. Patrulele militare nu au găsit nimic, iar alerta a fost anulată.

DEVASTATOR, DAR IMPROBABIL Numărul victimelor şi potenţiala folosire a armei nucleare ar fi catastrofale în cazul unui război între cele două Corei, dar din fericire, niciun analist nu crede că acesta ar fi iminent, relatează CNN. Puţini cred în riscul unui atac iniţiat de Coreea de Nord, deşi experienţa şi raţiunea lui Kim Jong-un au fost puse la îndoială după recentele teste de rachetă şi nuclear, precum şi după anularea armistiţiului cu Coreea de Sud şi retorica belicoasă, neobişnuită chiar şi pentru stardardele Phenianului. Deşi strategii militari se pregătesc pentru orice eventualitate, iar cetăţenii sud-coreeni cred că este posibil un nou conflict, posibilitatea unei invazii nord-coreene ca aceea din 1950 este improbabilă. Analiştii se tem că un atac limitat din Nord ar provoca un răspuns al Seulului, generând o spirală a escaladărilor şi temutul mare război.

Coreea de Nord are 1,1 milioane de militari, aproape dublul celor 640.000 ai Coreei de Sud şi celor 28.000 de militari americani staţionaţi în Coreea. Armata nord-coreeană este decrepită - fără combustibil, cu echipamente învechite, unii soldaţi sunt subnutriţi - dar are două ameninţări de nişă: forţele speciale şi artileria. În cazul unui atac, echipele de comando ar fi avanposturile armatei nord-coreene, infiltrându-se pe cale aeriană, pe mare şi probabil în rândul civililor, pentru un asalt asupra infrastructurii şi bazelor americane, deteriorând comunicaţiile şi capacitatea de comandă a Seulului şi blocând întăririle din partea SUA, afirmă Kim de la Universitatea din Coreea. Haosul ar fi sporit de măsurile de bruiaj electronic şi de atacuri cibernetice. Între timp, artileria nord-coreeană ar lansa mii de obuze, estimează Kim. Seulul şi Washingtonul, care ar putea riposta pe mare, pe uscat şi din aer, deţin însă muniţie de mare precizie. Bombele sau rachetele ar putea anihila artileria şi forţele aeriene nord-coreene, susţin analiştii, dar capitala Coreei de Nord ar putea fi atacată cu arme necovenţionale.



12