Piața alimentară ecologică, curățată de falsuri?!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Termen limită pentru fermierii din agricultura eco

Piața alimentară ecologică, curățată de falsuri?!

Justiție 11 August 2014 / 00:00 621 accesări

Piața alimentară ecologică este sabotată de falsuri. Sub denumirea de eco, bio sau tradițional, zeci de comercianți au reușit ani la rând să păcălească consumatorii, plătind prețuri piperate pentru produse contrafăcute. Pentru a scoate de pe piață produsele false, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a elaborat un act normativ mult mai drastic de autorizare a operatorilor din agriculturra ecologică. În acest sens, fermierii care vor să devină operatori în agricultura ecologică 2014 o mai pot face doar până pe 29 august. ”Asociația Bio România recomandă tuturor fermierilor, în special cei mici și mijlocii, să se înregistreze ca operatori în agricultura ecologică, până la 29 august a.c., data limită până când mai pot depune cereri pentru obținerea sprijinului financiar conform HG 759/2010, și care va fi plătit până la 30 iunie 2015. La solicitarea repetată a Asociației Bio România, MADR a solicitat și obținut de la Comisia Europeană o suplimentare a sumei ce va fi distribuită fermierilor care intră în conversie în 2014”, a declarat președintele Asociației Bio România, Marian Cioceanu. Conform calculelor Asociației Bio România, fermierii aflați în perioada de conversie ar putea primi, în 2015, peste 600 de euro, conform HG 759/2010. De asemenea, reprezentanții Bio România afirmă că pe lângă subvenția pe care o vor primi pentru conversie, începând de anul viitor și până în 2020, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR), agricultura ecologică va beneficia de sume record, pornind de la 250 euro/ha/an, până la 400 euro/ha/an, în funcție de tipul de cultură. Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu declara recent că produsele românești sunt mult mai sănătoase decât cele din celelalte state din UE, în condițiile în care România folosește în agricultură, pe hectar, de 10 ori mai puține chimicale. ”România utilizează 25 de kilograme de azot la hectar, comparativ cu Olanda care utilizează de 10 ori mai mult pe hectar, ceea ce ne permite să spunem că majoritatea produselor românești, inclusiv cele care provin din agricultura convențională, sunt mai sănătoase și mai curate decât cele provenite din vechile state membre. Și Polonia și Ungaria folosesc cantități duble față de ce folosim noi astăzi”, a explicat Daniel Botănoiu.



12