Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a declarat ieri că speră ca la jumătatea lui 2015, în funcţie de încasările la buget, să se aplice măsura privind scăderea TVA la carne. „Dacă încasările vor permite, nu vom ezita să reducem fiscalitatea, iar primul sector în care vor reduce TVA este cel al cărnii, estimat la peste trei miliarde euro“, a spus Constantin. Reamintim că, la începutul lunii, peste 200 de sindicaliști din industria alimentară au protestat în fața Ministerului Finanțelor Publice (MFP), cerând reducerea TVA de la 24 la 5% pentru carne și produse din carne, începând cu 1 ianuarie 2015. „Dacă autoritățile nu vor reduce TVA, înseamnă că sunt părtașe la evaziunea fiscală din industria cărnii, care atinge 50%. La ora actuală, în țară pătrund cantități importante de carne din Rusia, dar și din alte state comunitare. Produsele rusești sunt deja „evazionate“, iar cele din vecini vin cu TVA foarte mică. Asta falimentează multe societăți românești de profil, care nu pot face față concurenței“, spunea atunci președintele Federației Naționale a Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoș Frumosu. Deși TVA nu poate fi redusă în bloc, printr-o singură decizie, la toate produsele alimentare, până la finele lui 2015, ea poate fi scăzută pentru orice aliment, dacă este clasificat drept submăsură în cadrul celor două cote reduse de TVA deja existente în România (5% la locuințe sociale și 9% la produse farmaceutice, servicii hoteliere și pâine). Situația gravă din sectorul cărnii a fost confirmată recent și de un studiu Coface, potrivit căruia aproape toate firmele din industria cărnii prezintă un risc mediu de insolvență.