Piața cărnii „se strică“ fără TVA de 9%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Piața cărnii „se strică“ fără TVA de 9%

Social 04 Aprilie 2015 / 00:00 4202 accesări

Reprezentanţii industriei cărnii solicită premierului să reducă din iunie cota TVA la 9% la alimentele de bază, pentru scăderea evaziunii şi preţurilor la raft, dar şi pentru dezvoltarea afacerilor din sector. „Reducerea TVA de la 24 la 20% în cursul lui 2015 şi aplicarea cotei de 9% la carne şi preparate din carne începând cu 1 ianuarie 2016 nu vor rezolva problema stringentă cu care se confruntă companiile din aceste domenii de activitate. Avem informaţii sigure că balanţa înclină spre TVA de 20%. Dacă va fi așa, nu se va schimba preţul la raft în niciun fel. Companiile ies după perioada asta lungă de criză şi toate au nevoie de un balon de oxigen. Sigur că acel 4% (diferenţa de TVA,  de la 24 la 20%) va ajuta firmele, dar consumul nu se va relansa“, spune preşedintele Asociaţiei Române a Cărnii, Radu Timiş. El precizează că, din sectorul cărnii, statul nu colectează nici măcar 5% din TVA care i se cuvine; cu TVA de 9%, gradul de colectare ar sări însă de 50% - „Din cauza evaziunii fiscale ridicate, toată zona de agricultură este imposibil de... bancarizat, ca să spunem așa. Băncile au bani, dar nu au cui să-i dea, problemă care ar putea fi rezolvată dacă Guvernul ar reduce TVA la 9% cât mai repede, înainte de 1 ianuarie. Dacă taxa va fi mică, lumea nu va mai fi tentată să facă prostii, pentru că nu o să mai merite“.

Taguri articol


12