Pianistul Mihai Riţivoiu, în recital extraordinar la malul mării

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pianistul Mihai Riţivoiu, în recital extraordinar la malul mării

Cultură 15 Iunie 2012 / 00:00 377 accesări

Weekend-ul la malul mării începe în acorduri de pian, Teatrul Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski” invitând publicul meloman, în această seară, de la ora 19.00, la un concert simfonic extraordinar. La pupitrul orchestrei simfonice a teatrului se va afla maestrul dirijor Radu Ciorei, solist fiind tânărul şi talentatul pianist Mihai Riţivoiu, laureat al Concursului Internaţional „George Enescu” 2011.

În repertoriul de concert se regăsesc partituri celebre semnate de Rahmaninov - Concertul pentru pian şi orchestră nr. 2 şi Dvorak - Simfonia „Din Lumea Nouă”.

Mihai Riţivoiu a câştigat numeroase concursuri naţionale şi internaţionale, cum ar fi Concours Musical de France de la Paris, în anul 2002, Concursul Internaţional Jeunesses Musicales de la Bucureşti, în 2006 sau Concursul Naţional de Pian din cadrul Zilelor Lipatti, în 2010. A concertat, în postură solistică sau camerală, pe numeroase scene din Bucureşti şi din ţară şi a colaborat cu ansambluri precum Orchestra de Cameră Radio, condusă de Radu Popa, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Cristian Mandeal, Filarmonica de Stat Botoşani şi Filarmonica de Stat „Ion Dumitrescu” din Râmnicu Vâlcea, sub bagheta lui Florin Totan.

„PIANUL SE MULEAZĂ PE PERSONALITATEA PROPRIETARULUI” Tânărul artist mărturiseşte că şi-a descoperit înclinaţia către muzica clasică de la o vârstă fragedă. „Încă de la trei ani ascultam muzica clasică. Învăţasem singur să folosesc casetofonul şi aveam chiar câteva lucrări preferate, în special concerte pentru pian. Acest lucru i-a făcut pe părinţi să mă ducă pentru prima dată la o profesoară de pian, atunci când aveam cinci ani”, îşi aminteşte Mihai Riţivoiu. Acesta mai dezvăluie şi o... teorie interesantă, cu privire la instrumentul său preferat. „În general, prefer pianele Steinway, care oferă foarte multe posibilităţi de expresie, însă contează şi felul în care sunt întreţinute. Pot spune că mă simt în special ataşat de pianul pe care studiez acasă, un Bosendorfer din perioada interbelică. Există o teorie conform căreia un pian îşi modifică sonoritatea în funcţie de felul în care se cântă la el, într-un fel se mulează pe personalitatea „proprietarului”. Dacă pianul meu avea, atunci când l-am achiziţionat, un sunet dur, greu de controlat, constat că odată cu trecerea anilor, acesta s-a schimbat şi a devenit foarte aproape de ceea ce îmi doresc de la un instrument”, a mai declarat artistul.

În această seară, talentatul pianist se va afla pentru prima dată pe scena Teatrului Naţional „Oleg Danovski”, cât şi la primul său recital în faţa melomanilor de la malul mării. Despre partitura pe care o va aborda în cadrul concertului, Mihai Riţivoiu spune că este „o lucrare plină de pasiune, emoţii puternice şi teme de o extraordinară frumuseţe. Este, în general, o lucrare foarte îndrăgită, atât de muzicieni cât şi de melomani, şi unul din concertele pe care îmi face o plăcere deosebită să le interpretez”.

Biletele pentru recitalul de pian din această seară se pot achiziţiona de la sediul teatrului, la preţurile de: 10 lei (reducere pentru seniori, elevi şi studenţi), 15 lei, 20 lei şi 25 lei.



12