Piaţa cerealelor, drastic reglementată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Piaţa cerealelor, drastic reglementată

Ordonanţa adoptată miercuri de Guvern, prin care fermierii pot primi certificate de depozit în schimbul recoltei stocate, este o lege pe care fermierii o doreau de aproape 9-10 ani *** “Vrem să punem nişte limitări să nu mai poată face oricine comerţ cu cereale, doar cine are depozit, magazie, cine are dotare corespunzătoare. Nu pur şi simplu, faci un SRL, vinzi cereale, piteşti TVA-ul, mîine desfiinţezi firma şi eşti mare comerciant cu cereale” - preşedintele LAPAR, Adrian Rădulescu
Politică 10 Iulie 2009 / 00:00 753 accesări

În fiecare săptămînă, agricultorii se vor întîlni cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, pînă cînd întregul lanţ al produselor alimentare România va fi reglementat, a declarat preşedintelui Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), Adrian Rădulescu. „Noi o să avem întîlniri în fiecare joi cu ministrul Finanţelor, ca să lămurim tot circuitul şi tot lanţul produselor alimentare. Acum avem întîlniri pentru piaţa cerealelor, morărit, pîine, după care o să intrăm pe carne”, a declarat, ieri, Rădulescu, după o întîlnire la Ministerul Finanţelor, la care au participat Gheorghe Pogea, ministrul Agriculturii, Ilie Sîrbu, şi reprezentanţi ai producătorilor agricoli şi ai băncilor. El a mai spus că va solicita impunerea unor limitări în privinţa comerţului cu cereale. “Vrem să punem nişte limitări să nu mai poată face oricine comerţ cu cereale, doar cine are depozit, magazie, cine are dotare corespunzătoare. Nu pur şi simplu, faci un SRL, vinzi cereale, piteşti TVA-ul, mîine desfiinţezi firma şi eşti mare comerciant cu cereale”, a mai spus Rădulescu. Preşedintele LAPAR a arătat că ordonanţa adoptată miercuri de Guvern, prin care fermierii pot primi certificate de depozit în schimbul recoltei stocate, este o lege pe care fermierii o doreau de aproape 9-10 ani. “S-a stat pentru că nu avea cine să pună suma de bani pentru garantarea certificatelor de depozit. Dacă nu vroiau Finanţele, nu se făcea acest lucru”, a adăugat Rădulescu. Menţionăm că Ministerul Finanţelor a capitalizat, miercuri, cu zece milioane euro, Fondul de Garantare a Creditului Rural, pentru susţinerea sumelor de garantare a certificatelor de depozit. Potrivit lui Rădulescu, avantajele acestei ordonanţe pentru agricultori vin din posibilitatea de a contracta un credit cu care să îşi reia ciclul de producţie, fără a fi nevoiţi să vîndă recolta într-un timp scurt. “S-a creat acest mecanism care cu siguranţă va debloca pentru mult timp piaţa cerealelor. Orzul, grîul, în special, au o piaţă foarte mare de ofertă la recoltare. Acum ar trebui să se tranzacţioneze 1,5 milioane tone ca agricultorii să-şi rezolve treburile, ori piaţa nu va putea să absoarbă atît”, a spus Rădulescu.

El estimează că agricultorii vor putea lua un credit de 70-80% din valoarea certificatelor de depozit, dar crede că fermierii vor solicita împrumuturi mai mici. “Părerea mea e că niciun agricultor nu va cere sumele acestea pentru că se gândeşte la dobînda pe care trebuie să o plătească şi va cere suficienţi bani cît să-şi reia ciclul de producţie”, a adăugat Rădulescu.



12