Piaţa executărilor silite, noul „El Dorado”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Trend de criză

Piaţa executărilor silite, noul „El Dorado”

Eveniment 06 Aprilie 2013 / 00:00 5269 accesări

GUVIZI VS. RECHINI Primul pas pe care îl fac căutătorii de „comori executate silit” este să deschidă un browser. Pentru început - www.executari.com, cel mai mare site de profil din România. Apoi, pe rând, paginile special create de băncile importante din sistem (BCR, BRD). Nu în ultimul rând, site-ul Fiscului, un alt jucător cu greutate. Aici, să vezi şi să nu crezi - apartamente şi case trecute de mult de prima licitaţie, al căror preţ a scăzut dramatic faţă de epoca de aur a real estate-ului românesc. 30.000 pentru un apartament cu două camere, full option? Şi nu din Năvodari sau de la periferia Universului. Îţi vine să dai click pe buton „Cumpără online”, dar nu există aşa. Trebuie să mergi la licitaţie. Cam aici se trezesc din visare cei mai mulţi amatori în executări şi-şi dau seama că nu sunt decât nişte guvizi speriaţi într-un ocean plin cu rechini. Oferta este prea mare şi prea bună ca să ajungă nea Vasile mogul cu şase - şapte apartamente. La licitaţii merg investitorii cu conturi prin insulele Cayman şi Seychelles, bancherii ale căror prime de Crăciun sunt de 10 ori mai mari decât salariul mediu pe economie, „cefele late” care vor să-şi mute progeniturile la oraş şi brokerii care le construiesc altora imperii, nu nea Vasile. Nu zice nimeni că-ţi pune cineva piedică dacă te duci acolo, doar că şansele de a câştiga sunt foarte apropiate de zero.

ESTIMĂRI INCITANTE Poate doar când numărul bunurilor executate va fi absurd de mare să aibă şi românul obişnuit o şansă. Iar momentul e mai aproape decât aţi crede. Oferta curentă de active neperformante scoase la mezat de bancheri este doar vârful aisbergului, spune şeful firmei de consultanţă imobiliară Coldwell Banker Affiliates of Romania (CBAR), Valentin Ilie. „Mai mulţi actori din piaţa de profil vorbesc despre portofoliile impresionante de active imobiliare ale băncilor. Apartamente sau chiar întregi proiecte rezidenţiale şi comerciale ale căror proprietari sunt în incapacitate de plată aşteaptă un simplu semnal ca să fie executate silit. În ultimii ani, instituţiile de credit au făcut câţiva paşi în această direcţie (portaluri speciale de licitaţii etc.), dar trendul de curăţare nu a căpătat încă amploarea preconizată, cel puţin nu în segmentul rezidenţial”, explică Ilie, care se aşteaptă, în 2013, la o mini-avalanşă a executărilor silite. Potrivit jucătorilor din imobiliare, băncile ar avea acum zeci de mii de apartamente de care trebuie să scape urgent, dar pe care au refuzat să le execute, din cauza deprecierii majore provocate de criza economică. „În 2013, bancherii nu vor mai avea încotro şi vor începe să vândă proprietăţile; ba chiar cred că se va ajunge la o întrecere, pentru a obţine preţuri bune”, notează şi cei de la imopedia.ro.

SE POATE ŞI-N RATE! Numărul bunurilor executate silit se va dubla, în 2013, de la 8.395 la peste 16.000, apreciază, la rândul lor, administratorii portalului Executari.com. „Piaţa executărilor a crescut spectaculos, în ultimii cinci ani, datorită miilor de falimente din industrie şi celor peste o sută de mii de insolvenţe. Anul trecut, valoarea totală a bunurilor scoase la mezat a fost de circa 208,5 milioane euro. Cele mai multe bunuri executate au fost imobilele (180,7 milioane euro), automobilele (9,6 milioane euro) şi utilajele (18,2 milioane euro)”, spune administratorul Executari.com, Elena Puică. În ceea ce priveşte finanţarea achiziţiilor bunurilor executate, Puică spune că există câteva bănci care oferă produse proprii de creditare: „Cei interesaţi pot opta să plătească iniţal 50% din preţ, iar diferenţa să o achite în 12 rate egale”. La nivel naţional, în topul judeţelor cu cele mai multe bunuri executate silit se află Bucureşti, Cluj, Timişoara şi Vrancea.

Taguri articol


12