Piaţa imobiliară se agaţă de colacul Primei Case 4

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
În plină austeritate

Piaţa imobiliară se agaţă de colacul Primei Case 4

Economie 20 Decembrie 2011 / 00:00 572 accesări

EFECTE POZITIVE În ciuda perspectivelor economice pesimiste pentru anul următor, agenţii imobiliari spun că piaţa de profil va „supravieţui”, lucru datorat în mare parte băncilor şi Primei Case 4. După cum precizau reprezentanţii Băncii Naţionale a României (BNR), „efectele pozitive asupra pieţei imobiliare şi celei financiare vor face ca programul să fie prelungit şi în 2012, având la dispoziţie fonduri raportate din 2011”. „Deşi românii trăiesc în plină austeritate, cu şomaj ridicat, scăderi de venituri, creşteri de preţuri la utilităţi şi alimente şi taxe şi impozite foarte mari, există totuşi cerere de locuinţe. De la lansarea Primei Case, în vara lui 2009, şi până în prezent, românii au încheiat 52.740 de tranzacţii imobiliare, în valoare de 2,1 miliarde euro, achitate cu credite garantate de Guvern”, au declarat, pentru Telegraf, reprezentanţii portalului imobiliar www.TopEstate.ro.

AVANTAJUL AVANSULUI DE 5% Numai dacă vorbim despre etapa a patra a Primei Case, care a început la 1 iunie şi se va încheia la 31 decembrie, Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri a acordat 12.688 garanţii, în valoare totală de 241,7 milioane euro. În prezent, băncile şi FNGCIMM au în analiză peste 200 de solicitări de garantare, în valoare de 4 milioane euro. Economiştii estimează că finanţarea prin Prima Casă va creşte semnificativ în 2012, în urma adoptării de către BNR a noului regulament privind creditele pentru populaţie. Mai exact, avansul minim pentru creditele ipotecare în euro este fixat la 25%, în vreme ce avansul cerut de bănci la creditele Prima Casă rămâne de numai 5%, indiferent de moneda în care se acordă creditul. Cele mai recente date statistice, publicate pe pagina de internet a Guvernului, la începutul lunii în curs, arată că finanţarea medie prin Prima Casă a scăzut, de la 41.574 euro în iunie, la 38.709 euro în prezent. La un astfel de credit, avansul adus de clienţi este mai mic de 2.000 euro, ceea ce face programul extrem de competitiv.

ROL STABILIZATOR „Este o veste bună că programul a fost prelungit şi în 2012, pentru că piaţa imobiliară are numai de câştigat. Odată lansat, programul a stabilizat preţurile şi a reaprins interesul cumpărătorilor la perspectiva unor achiziţii ieftine. Programul a dinamizat şi băncile, care au ieşit cu oferte de credite ipotecare la costuri asemănătoare cu cele din programul guvernamental şi avansuri cerute de 15%. Este însă loc de mai bine”, au mai spus cei de la TopEstate. Desigur, mai există şi voci care ţin să amintească faptul că programul Prima Casă nu are un efect prea semnificativ în economie, întrucât nu stimulează construcţia şi achiziţia de locuinţe noi, ci doar schimbă proprietarii fondului locativ existent.

Taguri articol


12