Piața neagră a țigărilor „arde“ mai puțin, dar tot doare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Peste 16% din consum e de contrabandă

Piața neagră a țigărilor „arde“ mai puțin, dar tot doare

Economie 25 Iunie 2018 / 16:21 761 accesări
Regiunea Nord-Est din România este cea mai afectată de traficul cu țigarete și tutun de contrabandă

Regiunea Nord-Est din România este cea mai afectată de traficul cu țigarete și tutun de contrabandă

Consumul de țigarete din piața neagră a scăzut cu 1,1 puncte procentuale, în mai, față de martie, la 16,1% din total. Față de anul trecut, vânzările din primele șase luni ale rețelelor de contrabandă crescuseră de la 15,5 la 16,3%. Deși nu pare mult, această „mică“ diferență, de nici măcar un punct procentual, înseamnă o lipsă de 16 milioane euro la bugetul de stat. Producătorii din piața tutunului cer ca punctele vamale să fie modernizate cât mai repede și, de asemenea, vor ca Poliția Locală și Jandarmeria să aibă atribuții specifice, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în piețe, oboare și stații de metrou (adică fix zonele lor de competență).

UN PIC MAI BINE Piaţa neagră a ţigaretelor a scăzut, în mai, la 16,1% din totalul consumului, cu 1,1 puncte procentuale mai puţin faţă de martie, reiese dintr-o analiză publicată luni de compania de cercetare Novel. Regiunea nord-est continuă să fie cea mai afectată de piaţa neagră, cu o pondere de 40,4%, chiar dacă a scăzut cu 2,8 puncte procentuale în mai, comparativ cu martie. „O pondere mare a comerţului ilegal cu ţigarete se înregistrează şi în vest (29,6%). Cea mai importantă creştere este aici, cu 2,9 pp, până la 14,8%. Pe de altă parte, în regiunea sud-est se observă o scădere semnificativă, cu 7,9 pp, până la 8,6%. Din punct de vedere al provenienţei, cheap whites continuă să fie principala sursă, aflându-se din nou în creştere în mai, cu 8,5 pp, până la 64,4%. Ponderea produselor din tutun provenite ilegal din Moldova este în uşoară scădere, cu 1,2 pp, până la 20%. Ucraina, ca sursă de provenienţă, este, de asemenea, în scădere (cu 6,3 pp, până la 9,4%), iar Serbia este relativ constantă“, spune directorul general al Novel Research, Marian Marcu. La rândul său, oficialul British American Tobacco (BAT) pentru Europa Centrală şi de Sud Ileana Dumitru spune că pierderea cumulată din comerţul ilicit de ţigarete, în primele şase luni ale anului, este mai mare cu 16 milioane euro, la bugetul de stat - „În prima jumătate a lui 2018, reţelele de contrabandă cu ţigarete au reuşit să îşi crească vânzările faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, piaţa neagră din România crescând de la 15,5 la 16,3%. Deşi o diferenţă de nici un punct procentual și poate părea nesemnificativă, ea înseamnă de fapt o pierdere cumulată (în şase luni) mai mare cu 16 milioane euro, la bugetul de stat. Tocmai de aceea sperăm că Ministerul Finanţelor Publice va avea susţinerea necesară implementării măsurilor anunţate, dintre care cea mai importantă este modernizarea, echiparea şi reabilitarea rapidă, până la finalul lui 2018, a punctelor vamale“.

CE-I DE FĂCUT De asemenea, reprezentantul JTI România, Moldova şi Bulgaria Gilda Lazăr subliniază că majoritatea ţigaretelor din piaţa neagră provine din afara spaţiului comunitar - „Dintre tendinţele înregistrate de Novel, cea mai îngrijorătoare este creşterea accelerată a cheap whites, care reprezintă 64,4% din totalul ţigaretelor ilegale, depăşind recordul din noiembrie 2017, de 63,8%. Și asta în contextul implementării Regulamentului european referitor la sistemul de trasabilitate a ţigaretelor (Track & Trace), adoptat de Comisia Europeană, cu scopul declarat de a reduce contrabanda... Sistemul va monitoriza exclusiv produsele fabricate în UE, însă cele mai multe ţigarete din piaţa neagră provin din afara spaţiului comunitar. În cazul nostru, cheap whites sunt fabricate în China, Emirate sau Macedonia, iar celelalte provin din Moldova, Ucraina și Serbia. În plus, şi în cazul Track & Trace, ca şi în cazul transpunerii Directivei tutunului, autorităţile întârzie. Regulamentul este obligatoriu pentru toate statele membre, nu trebuie transpus“. Producătorii de ţigarete consideră că, pentru reducerea traficului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracţiunilor de evaziune fiscală şi de contrabandă cu ţigarete, este necesară clarificarea situaţiei la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria şi Bulgaria, precum şi stabilirea unor atribuţii specifice pentru Poliţia locală şi Jandarmerie, întrucât comerţul ilegal cu ţigarete se desfăşoară aproape nestingherit în pieţe, oboare și staţii de metrou.

Taguri articol


12