După ce a pus punct carierei de profesor universitar de drept maritim așa cum era firesc, prin pensionare, Gheorghe Tănase a găsit timp pentru a se dedica pasiunilor sale de o viață: pictura, poezia și pescuitul. Dacă picturile sale au fost expuse în cadrul expozițiilor colective organizate de asociația Amfora, poeziile sale au rămas în sertar. Până de curând, deoarece familia a vrut să-i facă o surpriză și i-a tipărit, într-un mic volum, 20 din cele mai frumoase poezii, reunite sub titlul „Picături de realitate”.
„Poezia este o joacă a mea de când eram în facultate. În afară de desenele pe care le făceam fără culori, îmi așterneam gândurile pe bucățele de hârtie, atunci când îmi venea inspirația. Însă nu m-am gândit niciodată că trebuie să adun aceste versuri într-o carte”, a spus Gheorghe Tănase.
Cartea, în care se găsesc chiar și două poezii din timpul facultății, a fost lansată, miercuri, în sala „Referințe generale” a Bibliotecii Județene Constanța „Ioan N. Roman”, în prezența familiei și a unui grup restrâns de prieteni. Despre poeziile lui Gheorghe Tănase a vorbit Alexandrina Macarov, prietenă de familie și colegă la „Amfora”, care a realizat și coperta cărții. Micile „picături” în versuri, însoțite pe alocuri și de desene semnate de același autor, reprezintă cadoul perfect pentru Gheorghe Tănase, în preambulul celor 75 de ani pe care îi va împlini în această sâmbătă.
Nostalgice, duioase sau în note de parodie, versurile lui Gheorghe Tănase aduc în prim-plan „Gândurile unui bunic” sensibil cu „Părul alb”, care-și pune des câte o „Întrebare” și care nu a uitat „Casa copilăriei”, atent fiind la lumea celor care nu cuvântă.
Gheorghe Tănase s-a născut la 12 noiembrie 1941, la Ploiești, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. În 1959 a absolvit prestigiosul Liceu „Spiru Haret” din Tulcea, iar în 1965 a terminat Facultatea de Drept a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași. A profesat în diferite funcții juridice până în 1993, apoi a devenit profesor de drept maritim la Universitatea de Marină Civilă Constanța până în 2001, când s-a pensionat.
Citește și: