Pictorul Ionel Mătăsăreanu, distins cu Medalia de Aur a Constanţei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Expoziţie-eveniment

Pictorul Ionel Mătăsăreanu, distins cu Medalia de Aur a Constanţei

Eveniment 16 Ianuarie 2014 / 00:00 2736 accesări

Expoziţia-eveniment „Ţărmuri însorite”, semnată de un artist emblematic al Constanţei, Ionel Mătăsăreanu, nu poate fi altfel decât spectaculoasă. La fel a fost şi vernisajul care a avut loc ieri, de ziua lui Eminescu şi a Culturii Naţionale, la Muzeul de Artă, prin numărul impresionant de participanţi, prin frumuseţea şi calitatea lucrărilor expuse şi prin că faptul că expoziţia este realizată după 13 ani de pauză.

Impresionant a fost şi faptul că maestrul de 84 de ani, cetăţean de onoare a Constanţei din 2002, a primit Medalia de Aur a oraşului din partea primarului Constanţei, Radu Ştefan Mazăre, şi a Consiliului Local. Anunţul-surpriză a fost făcut de purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa, Liviu Tramudana, iar medalia i-a fost înmânată pictorului de consilierul local şi, totodată, inspectorul general al Inspectoratului Şcolar Judeţean, prof. dr. Răducu Popescu. „Îl ştiu demult pe maestru şi am onoarea să mă consider prietenul domniei sale”, a spus Liviu Tramudana, menţionând că tablourile lui Mătăsăreanu au ajuns la 17 preşedinţi de stat, printre care şi fostul preşedinte al Chinei, Hu Jintao.

BRAND AL URBEI TOMITANE „Suntem mândri şi onoraţi că suntem contemporani cu dvs.”, a spus şi Răducu Popescu. „Sunt uimit de cât public este aici, nu mă aşteptam să fiu întâmpinat de atâta lume şi nu m-am aşteptat la aur, la o medalie de aur”, a mai spus maestrul, care a recitat câteva versuri din „Scrisoarea I” şi „Pe lângă plopii fără soţ”. Printre cele 105 lucrări, majoritatea marine, se află în expoziţie autoportretul autorului, portretul mamei sale, o reprezentare a lui Eminescu şi una a lui Iisus Hristos, în drum spre Emaus. „Ionel Mătăsăreanu este cel mai mare autor de marine pe care l-a dat cultura românească”, a spus directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, care l-a numit pe maestru „fenomen social” şi „brand al Constanţei”, amintind şi de pasiunea sa pentru vioară, folosind consacrata sintagmă, „violon d’Ingres”.

În mulţimea de iubitori de artă s-au aflat şi foştii săi elevi, printre care doi plasticieni consacraţi ai spaţiului tomitan, Ion Tiţoiu şi Gheorghe Caruţiu. „Îl iubim mult pe Ionel Mătăsăreanu”, a spus, în numele tuturor colegilor, pictorul Caruţiu.

„Tablourile lui Ionel Mătăsăreanu sunt întotdeauna un spectacol. El le compune cu o desăvârşită dezinvoltură, deoarece tuşa sa este sigură, pentru că Ionel Mătăsăreanu este un pictor matur, care exersează în fiecare zi, un artist ale cărui viaţă şi crez sunt pictura”, a spus dr. Doina Păuleanu.



12