Picturi, sculpturi şi basoreliefuri, la „Salonul de iarnă” al UAP Constanţa

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Picturi, sculpturi şi basoreliefuri, la „Salonul de iarnă” al UAP Constanţa

Cultură 03 Ianuarie 2008 / 00:00 1225 accesări

Muzeul de Artă găzduieşte, în această perioadă, expoziţia „Salonul de iarnă”, organizată de membrii Filialei Constanţa a Uniunii Artiştilor Plastici din România (UAP). Lucrările prezentate de 26 de membri ai UAP Constanţa, în cele trei săli de la parterul instituţiei muzeale, sînt foarte diferite atît ca stil şi tehnică, cît şi din punct de vedere cromatic. Artiştii de la malul mării au expus picturi, sculpturi în ceramică sau marmură, dar şi basoreliefuri, care aduc în centrul atenţiei teme mai vechi ale plasticienilor de la malul mării sau preocupări mai noi ale acestora. O notă aparte este dată de artiştii tineri, care expun lucrări create în diferite tehnici, în unele dintre ele fiind folosite colajul şi includerea textului. Temele propuse de plasticienii de la malul mării sînt foarte diferite, de la compoziţii abstracte pînă la lucrări figurative, în care sînt prezentate genuri binecunoscute ale artei, cum ar fi natura statică, peisajul şi nudul.

„Salonul de iarnă” din acest an reprezintă o împletire de stiluri clasice şi abordări moderne ale artei. Dacă în prima sală, de la parterul Muzeului de Artă, sînt expuse lucrări create de Aurelian Broască, Nicolae Morărescu Laura Nistorescu Seniuc, Ana Roşoga, Alexandra Radu şi Florin Ferendino, în cea de-a doua sală, publicul va admira picturi şi sculpturi realizate de Constantin Grigoruţă, Marieta Besu, Eugenia Leca Botezatu, Adi Cornel, Gheorghiţă Constantin, Ştefania Aprozianu, Felicia Grosu, Ignat Ştefanov, Răzvan Lipan, Teodora Soos, Iustina Silvana Rusu, Adriana Strîmbeanu şi Laura Mocanu.

O notă aparte este dată expoziţiei de Ana Roşoga, care participă cu mai multe compoziţii abstracte, pe care sînt colate elemente vechi, pentru a face legătura cu picto-obiectele şi instalaţiile prezentate de unii dintre artiştii expozanţi. Tînăra artistă a ales să aranjeze, pe aceeaşi masă, rame vechi, o pereche de ochelari şi mai multe conuri de brad, iar pentru ca publicul să poată participa direct la actul de creaţie, pe masă este aşezat un caiet pe care vizitatorii îl pot răsfoi sau în care pot scrie. În ultima sală de la parterul instituţiei sînt expuse lucrări create de Ion Tiţoiu, Doina Misian, Loreta Băluţă, Cătălin Botezatu, Nicolae Manolescu, Vasile Filip şi Lelia Rus Pârvan.



12