Lucrările „Cap de fetiţă\" a pictorului Ion Andreescu, cu o valoare estimată de 265.000 euro şi „Conac la ţară\" al lui Ştefan Luchian, estimat la aproape 16.400 de euro, vor fi scoase la licitaţie, pe 26 aprilie, de casa Goldart din Bucureşti. Tablourile care vor intra în licitaţie vor fi expuse la galeria Galateca a Bibliotecii Centrale Universitare, pe 24 şi 25 aprilie. Licitaţia va avea loc în aceeaşi sală, pe 26 aprilie, de la ora 11.00.
„Cap de fetiţă\" este a patra lucrare a pictorului Andreescu prezentă pe piaţă după 1989, iar preţul său minim, estimat la 256.000 euro, reprezintă o creştere de aproximativ şase ori a valorii artistului. Pictura „Cap de fetiţă\" datează din ultimii ani de viaţă ai pictorului şi prezintă toate calităţile picturii sale după lecţia barbizoniană - un plus de rafinament coloristic, o mai mare putere de sinteză a imaginii, o expresie mai pregnantă caracteriologică şi reprezintă unul dintre cele mai bune portrete din cariera marelui artist. Lucrarea a fost realizată în perioada 1881-1882 şi provine din colecţia lui Paul Petrini, care a cumpărat-o direct de la autor.
Un alt tablou „vedetă\" al licitaţiei este peisajul „Conac la ţară\", pictat de Ştefan Luchian, estimat la 69.000 lei (aproximativ 16.400 euro). În licitaţia din 26 aprilie vor mai fi scoase la vînzare lucrări ale unor nume sonore ale picturii interbelice, precum Arthur Verona („Peisaj cu salcii\" şi „Case la marginea satului\"), Rudolf Schweitzer Cumpăna („Peisaj\"), Kimon Loghi („Peisaj de toamnă\"), Nicolae Tonitza („La malul mării\"), Jean Cheller („Strada iarna\"), Constantin Artachino („Peisaj din Tîrnovo\"). În plus, licitaţia va cuprinde şi autori mai puţini consacraţi în istoria artei, precum Elena Popea, Grigore Manea, Jean Neyles, Bogdan Pietris şi Dan Bejenaru. Natura statică va fi reprezentată de artişti expresivi, printre care Octav Băncilă, Valentin Hoeflich, Lili Pancu, Tache Papatriandafil, Merica Rîmniceanu, Constantin Artachino şi Nicolae Grant. Nudurile „Muza\", pictat de Marcel Guguianu, „Nud pe fond albastru\" al pictorului Sabin Bălaşa şi „Nud în natură\" de Gheorghe Ionescu-Sin vor fi, de asemenea, scoase la licitaţie.
Potrivit Luminiţei Ghilduş, directorul casei de licitaţii Goldart, piaţa de artă din România a avut o evoluţie relativ lentă faţă de pictura europeană, circulaţia valorilor nefiind susţinută de un program constant de promovare din partea muzeelor şi instituţiilor culturale. „Acest lucru a făcut ca, astăzi, să constatăm o diferenţă foarte mare între cele mai bine vîndute lucrări din Româmia şi, spre exemplu, cele mai bine vîndute lucrări din Ungaria, unde s-a consemnat deja o vînzare record de un milion de dolari pentru artistul maghiar Mihaly Munkacsy\", a precizat Luminiţa Ghilduş. Dacă Nicolae Grigorescu a circulat şi s-a adjudecat cu sume cuprinse între 7.000 - în anul 1999 şi 59.9000 euro - în 2003, Pallady înregistrează sume de adjudecare de 5.897 euro în 1999 şi ajunge la 75.000 euro în 2007. Nicolae Tonitza a consemnat vînzări publice de 18.000 euro în 1999 şi 62.000 euro în 2008, iar lucrările de grafică semnate de Ştefan Luchian se vindeau, în 1998, cu preţuri cuprinse între 500 şi 3.000 euro, iar în 2008, cu 31.000 euro. Din aceste cifre se constată o creştere valorică la fiecare artist de şase pînă la 12 ori faţă de preţurile de acum zece ani - Tonitza are o creştere de 6,6 ori, Grigorescu de 8,5 ori, Pallady de 12,5 ori şi Petraşcu de 12,6 ori.