Picturile lui Cantacuzino, la Muzeul de Artă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Picturile lui Cantacuzino, la Muzeul de Artă

Cultură 23 Ianuarie 2008 / 00:00 686 accesări

Muzeul de Artă va găzdui, pe data de 25 ianuarie, o expoziţie de artă plastică organizată de Ordinul Arhitecţilor din Bucureşti, care va include lucrări realizate de George Matei Cantacuzino şi nepoata acestuia, Ilinca Cantacuzino. În cadrul manifestării expoziţionale intitulată „Legături de sînge”, cei doi artişti vor prezenta lucrări de grafică şi obiect. Potrivit organizatorilor, această expoziţie are ca scop aducerea în centrul atenţiei a pictorului George Matei Cantacuzino, expoziţia fiind, în acelaşi timp, un studiu al relaţiei dintre acesta şi nepoata sa, realizat prin juxtapunerea lucrărilor lor foarte diferite. Ilinca Cantacuzino declară că această expoziţie este unică, mai ales că ea nu şi-a cunoscut deloc bunicul. „Lucrările mele au fost special create pentru acest eveniment, în rezonanţă cu picturile şi scrisorile bunicului meu. Sînt juxtapuse tehnicilor sale picturale, textelor lui, explorează puterea şi felul în care funcţionează memoria. De asemenea, relevă multiplele niveluri prin care interacţionează artistul cu arta”, a precizat Ilinca Cantacuzino.

George Matei Cantacuzino (n. 23 mai 1899, Viena - d. 1 noiembrie 1960, Iaşi) a fost un arhitect român. El a realizat schiţele de arhitectură pentru importante clădiri din România, printre care şi aceea pentru un hotel în staţiunea Mamaia, dar este şi autorul unor lucrări de specialitate, cum ar fi „Introducere în studiul arhitecturii” şi „Despre o estetică a reconstrucţiei”. Tumultoasa istorie a ţării s-a reflectat în existenţa arhitectului, care-şi găsea consolarea în scrierile sale cu caracter filozofic, dar mai ales în pictură. Deşi arhitectura a fost cea care l-a consacrat, George Matei Cantacuzino s-a regăsit în pictură.

Ilinca Cantacuzino s-a născut şi a crescut în Anglia, fără a-şi fi întîlnit vreodată bunicul, care a murit în România. L-a cunoscut prin intermediul bunicii sale, Sanda (Alexandra) Cantacuzino (născută Stirbey) şi prin picturile lui de care a fost inconjurată în copilărie şi care au lăsat o puternică amprentă asupra practicii sale artistice.

Taguri articol


12