RESTRUCTURARE PĂGUBOASĂ Cea mai mare bancă din Europa după active, Deutsche Bank a înregistrat, în ultimele trei luni ale anului trecut, o pierdere de 2,17 miliarde euro, cu mult peste cea anticipată de analişti, din cauza creşterii costurilor legate de acumularea de capital şi a disponibilizărilor. Deutsche Bank a înregistrat un profit net de 147 milioane de euro, în perioada corespunzătoare a anului anterior, iar analiştii anticipau o pierdere de 311 milioane de euro pentru trimestrul al patrulea din 2012, se arată raportul financiar prezentat ieri de bancă. Co-directorii generali Juergen Fitschen şui Anshu Jain, aflaţi în primul an de mandat, încearcă să consolideze rezervele de capital ale Deutsche Bank, cele mai slabe în rândul marilor bănci de investiţii din Europa şi derulează un program masiv de concedieri. Costurile suplimentare generate de restructurare au amortizat efectul pozitiv al creşterii veniturilor din tranzacţii financiare, ajutate de măsurile anticriză ale Băncii Centrale Europene. Acţiunile Deutsche Bank au urcat în ultimul an cu 15%, faţă de un avans de 23% pentru indicele bursier al băncilor europene Stoxx 600 Banks. Pentru a genera capital, Deutsche Bank a creat, anul trecut, o divizie responsabilă de lichidarea unor active în valoare de 125 de miliarde de euro, inclusiv credite şi un casino din Las Vegas.
PROFIT ÎN SCĂDERE Profitul net al băncii spaniole Santander a scăzut cu 59%, anul trecut, la 2,21 miliarde de euro, minimul a peste un deceniu, din cauza costurilor generate de sectorul imobiliar, însă se aşteaptă la o îmbunătăţire a rezultatelor în acest an. Santander a constituit, anul trecut, provizioane de 18,8 miliarde de euro, pentru a acoperi pierderi din împrumuturi, inclusiv şase miliarde de euro pentru credite ipotecare. Directorul general al băncii, Alfredo Saenz, a declarat într-o conferinţă cu analiştii că Santander intenţionează să vândă cu discount-uri masive o parte a activelor imobiliare în acest an şi s-a pregătit pentru pierderi de un miliard de euro din tranzacţii. Banca, cea mai mare din Zona Euro după capitalizare, a raportat un profit net de 401 milioane de euro pentru trimestrul al patrulea. La fel ca în ultimul trimestru din 2011, banca a folosit o mare parte a profiturilor pentru previzionarea pierderilor din portofoliul de credite legate de piaţa imobiliară. Veniturile nete din dobânzi, principala sursă de venit a băncii, au scăzut de la 7,54 miliarde de euro în trimestrul al patrulea al anului 2011 la 7,15 miliarde de euro în aceeaşi perioadă a anului trecut. Analiştii se aşteptau la un profit net de 520 de milioane de euro şi venituri de 7,3 miliarde de euro. Santander a anunţat că a restituit peste două treimi, 24 de miliarde de euro, din fondurile împrumutate de la Banca Centrală Europeană, prin intermediul Operaţiunii de Refinanţare pe Termen Lung. Banca păstrează încă 11 miliarde de euro, însă conducerea a indicat că ar putea restitui înainte de scadenţă o nouă parte din această finanţare, dacă se îmbunătăţesc în continuare condiţiile din piaţă.
DESPĂGUBIRI DE MILIARDE Barclays, Royal Bank of Scotland şi alte două mari bănci britanice au o mare problemă. Sunt pasibile de plata unor despăgubiri de până la cinci miliarde de lire sterline pentru vânzarea incorectă de instrumente derivate unor companii mici. Băncile, între care se mai află Lloyds Banking Group şi HSBC Holdings, au alocat circa 740 de milioane de lire sterline pentru acoperirea despăgubirilor, dar analiştii consideră că necesarul de plată va fi mult mai mare, după de Autoritatea pentru Servicii Financiare a anunţat că a descoperit nereguli grave în vânzarea produselor financiare. Plângerile împotriva băncilor s-ar putea transforma într-un nou scandal costisitor pentru băncile britanice, care plătesc încă pentru alte nereguli, legate de vânzarea incorectă de asigurări pentru împrumuturi personale. În acest caz, băncile au alocat peste zece miliarde de lire sterline pentru acoperirea cererilor de despăgubiri. Barclays ar putea fi nevoită să plătească până la 2,5 miliarde de lire pentru despăgubirea clienţilor cărora le-a vândut instrumente derivate. HSBC şi RBS ar putea plăti între 500 de milioane de lire şi un miliard de lire, iar Lloyds, între 250 de milioane şi 500 de milioane de lire sterline.