Acest sfîrşit de săptămînă a provocat pierderi grele pentru efectivele coaliţiei din Irak. Cinci soldaţi americani au fost ucişi, sîmbătă, într-o serie de lupte în diverse sectoare din provincia al-Anbar, situată la vest de Bagdad. Totodată, un elicopter american s-a prăbuşit sîmbătă la nord-est de Bagdad, provocînd moartea tuturor celor 12 persoane la bord. Nu este prima dată cînd se înregistrează un astfel de accident. Pe data de 3 decembrie 2006, un elicopter de tip CH-46 Sea Knight al corpului puşcaşilor marini, transportînd 16 persoane s-a prăbuşit în provincia al-Anbar, provocînd moartea a patru persoane. Pe tot parcursul zilei de sîmbătă, în total 19 soldaţi americani şi-au pierdut viaţa în violenţe. Totodată, într-o nouă încercare de a dezmembra reţelele insurgenţilor, trei cetăţeni iranieni au fost arestaţi sîmbătă seară, la Mossul, oraş situat în nordul Irakului. Informaţia a fost dată publicităţii de către comandantul poliţiei din provincia Ninive, generalul Wathiq al-Hamdani, care a precizat că cei trei iranieni au fost reţinuţi pentru că nu au fost găsite acte de identitate asupra lor, fiind supuşi interogatoriilor. Nici ziua de duminică nu s-a dovedit mai liniştită. Cel puţin zece persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte şase au fost rănite, într-un atentat cu maşină-capcană comis la Bagdad.
Noua strategie a preşedintelui Bush pentru Irak începe să fie pusă în aplicare. Circa 3.200 de militari americani au ajuns duminică la Bagdad. Este vorba despre cea de-a doua brigadă din divizia a 82-a aeropurtată, ce va fi pe deplin operaţională în jurul datei de 1 februarie. Misiunea sa va fi de a asista forţele de securitate irakiene pentru a controla punctele-cheie ale capitalei, pentru a reduce violenţele la Bagdad. Aceasta este prima dintre cele cinci brigăzi americane, formate în total din 17.500 de militari, pe care preşedintele Bush a anunţat că le va trimite în Irak în mai multe etape, în cadrul planului destinat luptei împotriva violenţelor interconfesionale. Capitala irakiană este devastată de conflictul dintre şiiţi şi sunniţi, care a provocat în total moartea a 16.800 de persoane în 2006, potrivit statisticilor Naţiunilor Unite.
Importanta suplimentare a forţelor americane pare să fi făcut impresie în rîndul liderilor insurgenţei irakiene. Mişcarea liderului radical şiit Moqtada al-Sadr a anunţat că va pune capăt duminică boicotării Guvernului irakian, decisă la 29 noiembrie, după ce a primit garanţiile revendicate. Preşedintele Parlamentului, Mahmoud al-Machhadani a negociat cu gruparea al-Sadr.